Σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει και τον τελευταίο… μνημονιακό που έχει απομείνει (;) στη χώρα μας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ευθαρσώς ότι όλες οι προσπάθειες εστιάστηκαν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, χαϊδεύοντας μάλιστα τα… αυτιά της κυβέρνησης Σαμαρά - την οποία στηρίζει με το... αζημίωτο βέβαια - ότι «πάντα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της»!
Και μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα, επανέλαβε ωστόσο ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».
«Δεν είναι η εβδομάδα του πεπρωμένου του ευρώ», υπογράμμισε επίσης η Μέρκελ, αναφερόμενη στην επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για επαναγορά ομολόγων, αλλά και στις ελληνικές εκλογές, διευκρινίζοντας πάντως ότι κατά την εκτίμησή της «η κρίση του ευρώ δεν έχει απολύτως ξεπεραστεί».
«Έλεγα πάντα ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και ισχύει ακόμα και για αυτές τις εβδομάδες», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία.
Στο μεταξύ, η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη (σύμφωνα με το Forbes) επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες που θα έχει για το ευρώ, τόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τύπωμα χρήματος, όσο και οι ερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματός της προειδοποίησε πως η πλεονάζουσα ρευστότητα που σχεδιάζει να διαθέσει στις αγορές το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει στρεβλώσεις. Δήλωσε επίσης πως δεν έχει πειστεί ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράγματι χρειάζεται να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων, προσθέτοντας πως η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσει «υπερβολές» στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης, τυπώνοντας νέο χρήμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, πάντως, Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε νωρίτερα να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικά λεπτό.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε τη δραματοποίηση της κατάστασης, διαβεβαιώνοντας ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα αποφασίσει με πλήρη ανεξαρτησία εάν θα προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αντιρρήσεις και οι προσπάθειες του Βερολίνου να θέσει περιορισμούς στο πρόγραμμα της ΕΚΤ συνεχίζονται
«Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους», υποστήριξε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για δημοσιονομικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας.
«Το λογικό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. Η ΕΚΤ θα δημιουργούσε η ίδια σοβαρά προβλήματα στον εαυτό της εάν υποστήριζε τις υπερβολές στις χρηματαγορές διαμέσου μιας πλημμύρας πλεονάζουσας ρευστότητας», συμπλήρωσε.
Η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικά ανεύθυνων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ενώ «υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι», υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσπαθώντας ως και την τελευταία στιγμή να επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα.
Το σκεπτικό αυτό τυγχάνει ευρείας αποδοχής στους κόλπους των συντηρητικών όπως ο Μπάρτλε, ο οποίος θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία, που έχουν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να εμποδίσουν κάθε τέτοια κίνηση από μέρους της ΕΚΤ.
«Ο βασικός σκοπός της ΕΚΤ ήταν και παραμένει να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών. Θα έπρεπε να το έχει αυτό στο μυαλό της μάλλον, παρά να προχωρεί όλο και πιο συχνά σε αμφιλεγόμενα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας», συνέχισε ο Μπάρτλε. Η επάνοδος της ευρωζώνης στην ανάπτυξη απαιτεί μάλλον την προώθηση μεταρρυθμίσεων παρά μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η οποία τείνει να εξασθενίζει τη διάθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, έκρινε.
Παρά τη συνεχιζόμενη γερμανική αντίθεση, πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Πέμπτη (22/1) περί της εφαρμογής ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς εκτιμάται ότι έχει εξαντλήσει τα άλλα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει.

Υπέρ της αμοιβαιοποίησης του κινδύνου η Κριστίν Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, κάλεσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να φροντίσει ώστε οι οικονομικοί κίνδυνοι να μοιραστούν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.
«Όσο πιο αποτελεσματικό είναι (το πρόγραμμα), όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση (του κινδύνου) υπάρξει, τόσο το καλύτερο», τόνισε η Λαγκάρντ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη να καλύψουν τυχόν ζημίες που θα υποστεί η ΕΚΤ από την αγορά των χρεογράφων τους.

Βέβαιες θεωρεί τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ο Ολάντ
Από τη δική του πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι αναμένει η ΕΚΤ να «αγοράσει κρατικό χρέος την Πέμπτη, ωφελώντας την ανάπτυξη».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει την Πέμπτη την απόφαση να αγοράσει κρατικό χρέος, και αυτό θα χορηγήσει σημαντική ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και (...) μπορεί να δημιουργήσει μια ορμή που θα ευνοήσει την ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας σε σημαίνοντες επιχειρηματίες και εργοδότες.
Εξάλλου, ο Ολάντ εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου το 2015 θα είναι «χαμηλότερες από ό,τι το 2014», γεγονός το οποίο απέδωσε στην αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger