Από την επομένη κι όλας των εκλογών, την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ξεκινά μια συγκεκριμένη διαδικασία που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί κατά την Μεταπολίτευση και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 θα προκύψει μία Βουλή με την συγκεκριμένη αποστολή, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτή την Βουλή ή η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, μετά τις διερευνητικές εντολές, ακόμα και αν δεν έχει σχημαστιστεί κυβέρνηση από κανένα από τα τρία κόμματα οι αρχηγοί των οποίων θα λάβουν την εντολή διαδοχικά, ακολουθεί η σύγκληση της νέας Βουλής και αντί να συνεδριάσει για μία ημέρα και μετά να προκηρυχθούν εκλογές έστω και αυθημερόν, θα ακολουθήσει η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ακολουθία της τελευταίας ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου που απέτυχε να εκλέξει ΠτΔ.
Με αυτή την έννοια έχουμε μια πρωτόγνωρη διαδικασία που σε συνδυασμό με την βέβαιη ανάδειξη ενός αριστερού-ακροαριστερού κόμματος ως νικητή των εθνικών εκλογών, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για το πραγματικό τέλος της Μεταπολίτευσης και του διπολικού πολιτικού κόσμου που οικοδομήθηκε μέσα σε αυτή ην περίοδο των 40 ετών.
Αν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, η διαδικασία είναι η ίδια, απλά υπάρχει χρονική οικονομία, αφού δεν θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη διερευνητική εντολή. Πάλι συγκροτείται σε Σώμα η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία των βουλευτών και ακολουθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία (θεωρείται ως συνέχεια των τριών πρώτων που οδήγησαν σε εκλογές που απέτυχαν να εκλέξουν ΠτΔ), θα αναζητηθούν οι 180 ψήφοι, μετά στην πέμπτη ψηφοφορία οι 151 και αν και πάλι δεν υπάρξουν, πράγμα απίθανο, πάμε σε έκτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η σχετική πλειοψηφία, δηλαδή όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.
Ετσι έχουμε τις εξής κομβικές ημερομηνίες:
1) Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση (εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, ή το αργότερο την επομένη, θα δώσει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (διαρκεί τρεις ημέρες ωστόσο ).
Από την στιγμή που υπάρξει κυβέρνηση πάμε κατ'ευθείαν στο νούμερο "5" της σχετικής διαδικασίας. Αν όχι, τότε μεσολαβούν τα ακόλουθα τρία βήματα:
2) Πέμπτη 29 Ιανουαρίου
Εάν έχει αποτύχει η πρώτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).
3) Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Εάν έχει αποτύχει και η τρίτη διερευνητική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (διαρκεί τρεις ημέρες).
4) Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Σε περίπτωση που αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει διάλογο με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διεργασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη και όταν θα γίνονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διάλογος θα σχηματιστεί καυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.*
5) Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
Συγκροτείται σε Σώμα η Βουλή, γίνεται η ορκωμοσία.
6) Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
Το πρωί εκλογή Προέδρου της Βουλής, το απόγευμα προεδρείου. Από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί το προεδρείο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού οι ΚΟ που θα έχουν ήδη συγκροτηθεί θα μπορούν να καταθέσουν σε αυτό τις προτάσεις τους.
7) Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και το Σάββατο. Στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι. Αν δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες.
8) Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Δεδομένου ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνει «εντός πενθημέρου» από την τέταρτη , η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η πέμπτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Αν η εκλογή αποφασισθεί να επισπευσθεί και γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, τότε, την ίδια ημέρα μπορεί να γίνει και η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
9) Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Αν η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, σίγουρα ως την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί Προέδρος, αφού το Σύνταγμα ορίζει ότι η έκτη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (όποιος συγκεντρώσεις τις περισσότερους ψήφους ανάμεσα στους υποψηφίους), γίνεται μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την πέμπτη.
10) Μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και από την στιγμή που δεν υπάρξει κυβέρνηση, διαλύεται η Βουλή και πάμε σε νέες εθνικές εκλογές το ενωρίτερο στις 15 Μαρτίου...
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook