Δεν πρόκειται να δαπανήσει για την Ελλάδα τα πολύτιμα συναλλαγματικά της διαθέσιμα η Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που λογικά θα πρέπει να συνυπολογίσει ο Πάνος Καμμένος, προτού εντάξει τη χώρα του Βλαδίμηρου Πούτιν στο ελληνικό «Σχέδιο Β’» (Plan B, για να μη μας μουτρώσει ο Αλέκος Αλαβάνος με το ομώνυμο κόμμα).

Ο Άντον Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, κλήθηκε να σχολιάσει τη φιλολογία περί στροφής της Ελλάδας στη Ρωσία – μεταξύ άλλων υποψηφίων – για δανειοδότηση, εάν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της ευοδωθούν και ξεκαθάρισε, ότι η Ρωσία παρέχει βοήθεια σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή θα μπορούσε να παράσχει δάνειο… σε ρούβλια, όχι σε «σκληρό νόμισμα» (δολάρια και ευρώ).

Η δήλωση αυτή έγινε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 στην Κωνσταντινούπολη. Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να ζητήσει επισήμως η Αθήνα τη συνδρομή της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι το ρούβλι έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του, έναντι του δολαρίου, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Εν ολίγοις, αν δανειστούμε σε τόσο χαμηλή τιμή και με κάποια αφορμή το δολάριο πάρει τον ανήφορο… μάλλον έχει δίκιο ο Λαφαζάνης που ταξιδεύει στην Κίνα! Μην την πατήσουμε σαν τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράκο…

Όπου και να πάμε βέβαια, όλοι θα ζητήσουν ανταλλάγματα, για να μην πούμε ότι η διατύπωση του Ρώσου υποκρύπτει αίτημα ένταξης της Ελλάδας στην Ευρασιατική Ένωση. Και συνήθως, τα ανταλλάγματα αυτά είναι τέτοια που προκαλούν αντιδράσεις και όλοι αίφνης θυμούνται το «ρητό» του Τζορτζ Μπους του νεότερου: Ή είσαι μαζί μας, ή είσαι εναντίον μας… με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger