Με το Gr€xit να βρίσκεται προ των πυλών για την Ελλάδα το CNN καθησυχάζει τις αγορές παγκόσμιες αγορές ότι ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι μικρός. 

Ο κύριος λόγος είναι πως αν και ένα Gr€xit μπορεί να είναι επώδυνο, δεν θα είναι τόσο όσο αν συνέβαινε το 2012 ή το 2010 όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. 

Όπως εξηγεί το CNN οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής: 

1. Ισχυρότεροι πιστωτές: 

Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές. 

2. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται 

Πλέον δεν υπάρχει μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε σε περίπτωση Grexit, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Wells Fargo και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. 

3. Δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο 

Το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται ζοφερό, ωστόσο, οι υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία τα καταφέρνουν πολύ καλά δουλεύοντας σκληρά μέσα από τα οδυνηρά προγράμματα διάσωσης που της έχουν επιβληθεί. 

4. Στήριξη από την ΕΚΤ 

Αν και αρχικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τελικά σε QE τον Ιανουάριο, κάνοντας τους επενδυτές χαρούμενος. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1.3 εκατ. δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομίας της Ευρωζώνης. 

5. Οικονομική ανάπτυξη 

Αν και η Ευρώπη δίνει μάχη εδώ και αρκετό καιρό με την ύφεση, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2012 που ήταν πιθανό ένα Grexit. 

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε και πάλι το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο που νίκησε όλες τις προσδοκίες. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το φθηνό πετρέλαιο, η πτώση των τιμών και η εξασθένηση του ευρώ θα τονώσουν την οικονομία της. 

6. Νέο σχέδιο για τα κράτη μέλη 

Όταν η κρίση «χτύπησε» για πρώτη φορά την Ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχε κανένα σχέδιο σε περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύσει να βγει εκτός Ευρωζώνης. 

7. Τα αποθέματα αυξάνονται 

Οι επενδυτές φαίνονται ατάραχοι από την προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.


defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger