Το πρακτορείο Reuters έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι αίτημα για 6μηνη παράταση του μνημονίου θα καταθέσει αύριο Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση. 
Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή-αίτημα θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι φήμες για επικείμενο ελληνικό αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας κυκλοφόρησαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. 
Σύμφωνα με το Reuters, πηγή από τις Βρυξέλλες που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι η Αθήνα θα κάνει αίτημα για παράταση έξι μηνών, αλλά οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα συνταχθεί απόψε και θα κατατεθεί αύριο, προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα να συνεδριάσει το Eurogroup την Παρασκευή.

Η αρχική σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ήταν να ζητηθεί παράταση έως το Μάιο, όμως καθώς η πρόθεση των Ευρωπαίων ήταν από την αρχή για εξάμηνη παράταση η ελληνική κυβέρνηση ενσωματώνει αυτό το αίτημα. Από την πλευρά της, δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα – Ζητάμε παράταση δανειακής σύμβασης

Λίγη ώρα αφότου «βγήκε» η είδηση περί αιτήματος της Αθήνας, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση προγράμματος/μνημονίου.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Υπάρχει ραντεβού Βαρουφάκη-Μοσκοβισί

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Πάνω στο σχέδιο Μοσκοβισί η συζήτηση

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι το σχέδιο Μοσκοβισί είναι το κείμενο πάνω στο οποίο συζητάει η ελληνική πλευρά.

Αναλυτικά τι δήλωσε στην ΚΟ:

Αυτοσκοπός μας είναι η λύση
Αρνούμενοι να υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς
Με τον Ντάισελμπλουμ καταλήξαμε σε μια κοινή δήλωση που υιοθετησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Για πρώτη φορά η Ευρωπη εγκατέλειψε το Μνημόνιο ως προϋπόθεση
Προβλέπει κοινό έδαφος για τη μετάβαση από το Μνημόνιο στην επόμενη φάση της ανάπτυξης
Είχε τεθεί υπόψιν μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγείτο ο Μοσχοβοσί
Το αποδεχτήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης
Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης όχι του προγράμματος
Αλλο η δανειακή σύμβαση αλλο το πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε
Θα οδηγούσε σε ενδιάμεση συμφωνία
Προέβλεπε χρηματοδότηση δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση
Και τεχνική βοήθεια
15 λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup το αντικατέστησε με ένα άλλο που δεν γνωρίζαμε
Προνοούσε την επέκταση του Μνημονίου και εξειδίκευε και τα μετρα που θα πρέπει να υιοθετησει η κυβέρνησή μας
Μας ζητούσαν αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει
Μας ζητούσαν αβασταχτα πρωτογενή πλεονάσματα -Ηταν προκλητικό έγγραφο
Ενώ είχε αποσυρθεί εκείνο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει
Κάποιοι παίζουν με το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης
«Μύριζε συμφωνία από νωρίς το απόγευμα

Λίγη ώρα πριν την ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα, πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσε χθες στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για συμφωνία με τους δανειστές:

Τα παρακάτω σημεία είναι αυτά που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση:

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.
Αντιθέτως, τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ελληνική κυβέρνηση βάση συζήτησης στο Eurogroup είναι τα εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.
Η πρώτη αντίδραση από τον Γιώργο Μουρούτη

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης σχολίασε:

Η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται από τους όρους του προγράμματος. Ενιαία και αναπόσπαστη, γι αυτό συνδέονται και οι δόσεις με την εφαρμογή του....

George Mouroutis ‏@gmourout



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger