Δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά όπλα

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο στη γαλλική εφημερίδα, Le Monde, σύμφωνα με το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε τέτοιο βαθμό που τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να σκοτώσει το χρήμα. Οι συντάκτες του άρθρου μάλιστα πιστεύουν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα που θα γίνει πιο επικίνδυνη ακόμη και από τα πυρηνικά όπλα.

Το άρθρο ξεκινάει λέγοντας ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία», ωστόσο πλέον θεωρεί ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Όπως υποστηρίζει μέσα στις επόμενες δεκαετίες είναι πιθανό να υπάρξει τεχνητή νοημοσύνη ανώτερη από τη δική μας.

Οι κολοσσοί του διαδικτύου, Google, Apple, Facebook και Amazon, καθώς και η IBM, έχουν ήδη επενδύσει μαζικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο μηχανικός Ray Kurzweil της Google, πιστεύει ότι μια τεχνητή νοημοσύνη με αυτοεπίγνωση, που θα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από όλα τα ανθρώπινα μυαλά στον πλανήτη, θα συντρίψει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2045.

Ο Elon Musk της Tesla και της SpaceX υποστηρίζει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη» από τα πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, για να ανταγωνιστεί με τα ρομπότ, η Google προτείνει την μετατροπή των ανθρώπων σε cyborgs, δηλαδή σε ανθρωπόμορφα ρομπότ.

Ο Kurzweil προβλέπει ότι, μέχρι το 2035, θα έχουμε εμφυτεύματα nanobots στους εγκεφάλους μας και θα συνδέονται με τους νευρώνες μας για να «αναβαθμίσουμε» τόσο τις ψυχικές όσο και τις σωματικές μας δυνατότητες. Σκοπός θα είναι να μην είμαστε πολύ κατώτεροι από τις μηχανές και έτσι να μην μετατραπούμε σε σκλάβους των μηχανών.

Παραδόξως, αυτό το εργαλείο για την αποφυγή της υποταγής της ανθρώπινης φυλής θα είναι επίσης και το μέσο της αυτοκτονίας της, καθώς το υβρίδιο ανθρώπου με τεχνητή νοημοσύνη θα σήμαινε το θάνατο του βιολογικού ανθρώπου. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει και μία ακόμα σημαντική απώλεια: το χρήμα.
Στη σημερινή κοινωνία, οι διαφορές στις πνευματικές ικανότητες των ανθρώπων έχουν ως αποτέλεσμα και το μισθολογικό χάσμα, όπως και το χάσμα κεφαλαίου. Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαλύσει αυτή την έννοια, καθώς η ανθρώπινη νοημοσύνη θα συγκριθεί με των μηχανών.

Άλλωστε πώς θα αμείβεται ο άνθρωπος που θα έχει 1.000 υψηλότερη νοημοσύνη από αυτή που έχει σήμερα; Επίσης, μία κοινωνία που θα καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μια κοινωνία χωρίς δουλειά, η οποία θα καταστήσει την απλή λειτουργία του χρήματος άχρηστη.

Αν ο κάθε άνθρωπος έχει στον εγκέφαλό του το τσιπ με άπειρες πληροφορίες και γνώσεις, ανάμεσα τους για παράδειγμα θεραπείες για τον καρκίνο, τι νόημα έχει ο ογκολόγος; Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα δημιουργούνται και θα παράγονται από τις μηχανές πολύ πιο αποτελεσματικά, οπότε το αξιοκρατικό σύστημα θα εξαφανιστεί. Ο καπιταλισμός δε θα επιβιώσει από τις ευφυείς μηχανές.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger