«Friendly Grexit» (φιλική έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ). Αυτή είναι η λύση που προτείνει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν προκειμένου να σταματήσει το «ελληνικό δράμα». 

Κινούμενος στη λογική «οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους», θεωρεί πως θα πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις έτσι ώστε να σταματήσει η διαιώνιση μιας δυσάρεστης κατάστασης που δεν ευνοεί καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Les Echos», ο κ. ντ’ Εστέν εκτίμησε πως η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», μέσω μίας διαδικασίας «friendly exit». Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος υπηρέτησε τη χώρα του ως υπέρμαχος της κεντροδεξιάς πολιτικής, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά μόνο αν επιστρέψει σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί.

Για τον ίδιο, το θεμελιώδες ζήτημα είναι «εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει μ' ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (1974-1981) και πρώην πρόεδρο της Σύμβασης για το μέλλον της Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί». Το σενάριο αυτό, «πρέπει να αντιμετωπιστεί με ηρεμία και ψύχραιμα, προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης». «Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση» διαβεβαιώνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, η Ελλάδα με το να εγκαταλείψει το ευρώ «το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Τσεχική Δημοκρατία, που απλώς δεν το υιοθέτησαν ως εθνικό νόμισμα. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα της επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της πίσω στη ζώνη του ευρώ, αργότερα. Η διαδικασία αυτή, μίας συντεταγμένης εξόδου, πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα».

Ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «εξελέγη βάσει ενός προγράμματος «που δεν μπορεί να υλοποιηθεί μ' ένα ισχυρό νόμισμα» υποστηρίζει. Καταλήγοντας, χαρακτηρίζει την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2001 ως ένα «προφανές σφάλμα». «Ήμουν εναντίον τότε και το λέω. Οι Γερμανοί ήταν επίσης εναντίον. Το αποδέχθηκαν διότι άλλοι, κυρίως η Γαλλία, επέμειναν προς αυτήν την κατεύθυνση» προσθέτει ο κ. ντ’ Εστέν.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger