Σύμφωνα με τις εξελίξεις και το ρεπορτάζ που τρέχει ακόμα και το Σάββατο βράδυ στη Βουλή… ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κινηθούν σε δύο επίπεδα. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η ανάγνωση των οποίων ξεκινά σήμερα Κυριακή στις 19:00 στη Βουλή, φαίνεται να βαδίζει η κυβέρνηση σε δύο σταθμά…: Το πρώτο μέρος αφορά σε μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας.

Οι μείζονες εξαγγελίες τελούν εν αναμονή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και της αποδοχής εκ μέρους τους ή όχι της συμφωνίας-γέφυρας που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Οι δύο πυλώνες που θα κινηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο είναι η εξής:

Ο ένας (βραχυπρόθεσμος) μέχρι τον  Ιούνιο, και έναν μακροπρόθεσμο σε ορίζοντα τετραετίας.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Σαββάτου η οποία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και τελείωσε αργά το απόγευμα μετά τις 7 αποφασίστηκε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα που θα διαχυθούν σε βάθος 3,5 ετών.

Στα άμεσα μέτρα θα περιλαμβάνονται:  η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ, η επαναπρόσληψη 3.800 υπαλλήλων στο Δημόσιο, η επιδότηση ενοικίου για χαμηλά εισοδήματα, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και η επαναφορά επιδόματος 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.


Αναλυτικά, οι άμεσες παροχές, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της Βουλής είναι, κατά πληροφορίες οι εξής:

επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ

επιδότηση ενοικίου

δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες

κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς

κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής

ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία


Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι οι εξής:

σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ

σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ:

Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο είναι:

Ενα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης,



Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας

Όπως λοιπόν σημειώνει το ρεπορτάζ εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης είναι στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν αύριο από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός και στις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

«Ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία», σημείωναν με νόημα, όπως σημειώνουν οι επίσημες τοποθετήσεις.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger