Πολύ πιο σοβαρή απ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι η βλάβη που παρουσιάστηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό ψύξεως των μηχανών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή.

Σύμφωνα με την Ροδιακή, η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, καθώς 7 μονάδες του εργοστασίου βρίσκονται υποχρεωτικά εκτός λειτουργίας, αφού δεν μπορεί να γίνει η ψύξη τους λόγο της σοβαρής βλάβης που παρουσιάστηκε.

Αυτή τη στιγμή, ολόκληρο το νησί της Ρόδου, βασίζεται σε 4 αεριοστρόβιλους οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία όλο το 24ωρο, σε 20 Η/Ζ (Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη) που δουλεύουν επίσης ασταμάτητα μέρα και νύχτα καθώς επίσης και στους... ανέμους η ένταση των οποίων προσθέτει ενεργειακό απόθεμα (ή αφαιρεί αντίστοιχα) από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων που βρίσκονται στη Ρόδο.

Eκτός από τους κινδύνους που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή να βυθιστεί σε ένα μεγάλο και απρόβλεπτης εξέλιξης μπλακ – άουτ το νησί της Ρόδου, η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες, είναι πραγματικά ασύμφορη αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει 600 τόνους πετρέλαιο συνολικά το 24ωρο για να μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρο το νησί. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καυσίμων που ξοδεύονται αντιστοιχεί στα Η/Ζ που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, αφού λειτουργούν με καθαρό ντίζελ.

Τεράστιος κίνδυνος για ένα μπλακ άουτ

Με αυτά τα δεδομένα, η ηλεκτροδότηση του νησιού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο έλεος του… καιρού και της αυξημένης κατανάλωσης. Οι μηχανές που σήμερα λειτουργούν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή μπορούν να παράγουν 95 Μεγαβάτ συνολικά. Μαζί με τα 9 περίπου Μεγαβάτ που δίνουν τα αιολικά πάρκα, η μέγιστη δυνατή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, φθάνει τα 104 Μεγαβάτ.

Χθες, η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα άγγιξε τα 103 Μεγαβάτ κι όλοι εύχονται τις επόμενες μέρες, μέχρι να επισκευαστεί η βλάβη να μην υπάρξουν ξανά αυτές οι ισορροπίες τρόμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η σοβαρή αυτή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό που μεταφέρει νερό για να ψύχονται οι μηχανές του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Σορωνή, μπορεί να πάρει από μία εβδομάδα έως και ένα δεκαήμερο.

Ειδικός δύτης εξερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή από την περασμένη Δευτέρα που η κακοκαιρία δημιούργησε τη βλάβη, να βρει το σπασμένο σημείο του αγωγού που έχει υποστεί καθίζηση, αλλά μέχρι και το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί το σημείο.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ειδική διαδικασία και μηχανήματα για την επισκευή του, γεγονός για το οποίο η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε ζητήσει ήδη βοήθεια από Περιφέρεια ή Δήμο Ρόδου (Λιμενικό Ταμείο) για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ταχύτερα η παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός αυτός, έχει συμπληρώσει 41 χρόνια λειτουργίας, όσο δηλαδή και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή και ότι είχε προταθεί το 1990 να γίνει ένας ακόμα παράλληλος για κάθε ενδεχόμενο, αλλά η πρόταση είχε κριθεί τότε ως οικονομικά ασύμφορη.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger