Ποσό 1,14 δις ευρώ δανείστηκε το πρωί της Τετάρτης το δημόσιο με εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, με τα οποία θα καλύψει, (ανανεώνοντας το δανεισμό), τα προηγούμενα εξάμηνα έντοκα, τα οποία λήγουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει ο διακανονισμός για αυτό το νέο δανεισμό.

Έτσι, αναμένεται, να γίνουν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές για επιπλέον 160 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσόν δανεισμού (1,4 δις ευρώ) με τα έντοκα που λήγουν και είναι 1,4 δις ευρώ ακριβώς…

Πρόκειται για τα πρώτα έντοκα γραμμάτια που λήγουν ενώ ακολουθούν κι άλλες τέσσερις σειρές μέχρι τον Ιούνιο, που αντί εξόφλησης γίνεται ανανέωση του ποσού. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο δανείζεται συνεχώς, αλλά το ποσό που δανείζεται δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει σταθερό στα 15 δις ευρώ. Όταν μια έκδοση λήγει ανανεώνεται με άλλη.

Στην πράξη όμως το ποσό που δανείζεται το δημόσιο σταθερά μειώνεται, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα το χρέος, γιατί η περιπέτεια με την άνοδο των επιτοκίων συνεχίζεται. Αυτό συμβαίνει λόγω της φύσης, του βραχυχρόνιου εσωτερικού δανεισμού, καθώς στα έντοκα γραμμάτια ο τόκος είναι ενσωματωμένος στο ποσό και προκαταβάλλεται.

Ο δανειστής για παράδειγμα δίνει 98,5 ευρώ, αλλά έχει δανείσει 100 ευρώ και εξοφλείται με 100 ευρώ ή καλύτερα με επόμενο έντοκο γραμμάτιο 100 ευρώ το οποίο αποκτά πάλι με 98,5 ευρώ κ.ο.κ.  Στη δημοπρασία της Τετάρτης, το επιτόκιο αυξήθηκε με επιπλέον 0,22% ανεβάζοντας την απόδοση (επιτόκιο) στα 2,97% από 2,75% που ήταν το επιτόκιο της αντίστοιχης περσινής έκδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δανείσουν επιπλέον ποσά των όσων δάνειζαν για να πιαστεί ο στόχος των 15 δις ευρώ δανείων με έντοκα γραμμάτια, στα οποία υπήρχε μικρή συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Συνολικά απομένουν άλλες 4 εκδόσεις εντόκων στη συνέχεια για να καλυφθούν αυτές που εκδόθηκαν πέρσι και λήγουν. Είναι οι εξής:
Στις 13 Μαρτίου, έντοκα τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1,3 δις ευρώ.
Στις 14 Απριλίου εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους, 1,4 δις ευρώ.
Στις 8 Μαϊου, εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους,1,1375 δις ευρώ.
Στις 12 Ιουνίου, εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,625 δις ευρώ.

ΝΑΚ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger