Στη Μόσχα έφτασε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μαζί με τον κ. Τσίπρα ταξίδεψε στη Μόσχα και η σύζυγός του, Μπέττυ Μπαζιάνα.

Τι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ελληνορωσικές σχέσεις να μπουν σε ένα νέο πλαίσιο με τον Πρωθυπουργό μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS να χαρακτηρίζει ευκαιρία την επίσκεψή του στη Μόσχα τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη δύση και τη Ρωσία.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια είχαν υποστεί πλήγμα και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθεί η παράλογη – όπως σημείωσε – πολιτική των κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.Υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων. 

Η ατζέντα των συζητήσεων

Στην ατζέντα θα βρεθούν μεταξύ άλλων πρώτον το θέμα της ενέργειας, με την Αθήνα να προσδοκά μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και σύμφωνα με ρωσικά πηγές είναι πιθανόν η Ρωσία να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του ρωσικού αερίου.Δεύτερον, σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ, θα τεθεί το θέμα των ρωσικών αντικυρώσεων στα ελληνικά προϊόντα, κάτι που η Μόσχα επίσης βλέπει θετικάΤο τρίτο θέμα αφορά στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου, νότιος διάδρομος όπως ονομάζεται.Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο να αντιστραφεί η εικόνα, καθώς το 2014 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά 8%, με τα έσοδα να μειώνονται 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη θα συζητηθούν θέματα μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας, ενόψει και του αμοιβαίου αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας.Οι ηγέτες θα σταθούν όπως είναι φυσικό και στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας  καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger