Αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει το πιθανότερο είναι να συμβεί τον Ιούνιο ή Ιούλιο, υποστήριξε στο Euro Insight το στέλεχος του Ταμείου. Μικρός ο κίνδυνος μετάστασης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ετοιμάσει έκτακτα σχέδια για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, δήλωσε στο Euro Insight στέλεχος του Ταμείου.

«Πάντα ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης» σημείωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Είναι θέμα κοινής λογικής» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε πώς αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει το πιθανότερο είναι να συμβεί τον Ιούνιο ή Ιούλιο.

«Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη επίπτωση από μετάσταση. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2011» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Έχει σημειωθεί μεγάλη δημοσιονομικής πρόοδος σε σχέση με το 2011, χώρες όπως η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερές, έχουν συγκροτηθεί τείχη προστασίας όπως η τραπεζική ένωση και τα spreads αρχίζουν να υποχωρούν» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, το CNBC μετέδωσε την Τρίτη πως η ΕΚΤ εξετάζει σενάρια για μια «συντεταγμένη» και «άτακτη» χρεοκοπία από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, υπάλληλοι της ΕΚΤ έχουν συγκροτήσει πρόταση για αύξηση του «haircut» στα ενέχυρα (collateral) των ελληνικών τραπεζών για άντληση χρηματοδότησης από τον ELA. 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger