Τρεις σημαντικές κινήσεις που εξασφαλίζουν χρήμα και μας ενισχύουν έναντι του Βερολίνου

Ρωσικά πολεμικά πλοία θα επισκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία!
Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΛΙΑΤΣΟΥ
Με τρεις σημαντικές κινήσεις που εφ’ όσον υλοποιηθούν θα μεταβάλουν τόσο τη διαπραγματευτική μας θέση έναντι των Ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου, αλλά και θα χαλαρώσουν τη χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία βρισκόμαστε, η Ρωσία εκφράζει την επιθυμία της να βοηθήσει την Ελλάδα. 
Όμως η σημαντικότερη αιχμή από τα χείλη του Ρώσου προέδρου που επιδέχεται πολλών ερμηνειών είναι η αναφορά του στο ενδεχόμενο «αντικατάστασης» που θα επιχειρούσε η Ελλάδα και που ουσιαστικώς ήταν μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτή ο Πούτιν σαφέστατα διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα ώστε να την βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή από το χρηματοδοτικό, το επενδυτικό κ.α.  Ειδικότερα ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιδράσει θετικά εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Μόσχα. Είναι σαφές δε ότι η αναβάθμιση των σχέσεων αυτών θα έλθει να υποκαταστήσει το έλλειμμα κάποιων άλλων σχέσεων.    

Διαμετακομιστικό κέντρο
Οι πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι εκτός από την αναμενόμενη άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχε επιβληθεί και σε μας στο πλαίσιο των ρωσικών αντιποίνων για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό, αλλά για την οποία άρση δεν έγινε, σκοπίμως, σαφής αναφορά από τον Πούτιν  κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η ρωσική κυβέρνηση με την έγκριση του Ρώσου προέδρου:
1. Μελετά μία σημαντική κίνηση προς την Ελλάδα που θα είναι η δυνατότητα να εισάγει η Ρωσία κοινοτικά προϊόντα τα οποία σήμερα τελούν υπό καθεστώς εμπάργκο, υπό τον όρο ότι θα διέρχονται μέσω Ελλάδος! Πρόκειται για μία εντυπωσιακή κίνηση, εφ’ όσον λάβει σάρκα και οστά η οποία (α) θα ενισχύσει κατά πολύ τη διαπραγματευτική θέση του Αλέξη Τσίπρα καθώς οι κοινοτικές χώρες που έχουν εξαγωγές στην Ρωσία δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τις πραγματοποιήσουν. Μεταξύ των χωρών αυτών βεβαίως είναι και η Γερμανία, με αποτέλεσμα η Αθήνα να μπορεί να μιλάει με άλλο πνεύμα με το Βερολίνο. Επιπλέον σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα εξελίσσεται σε σημαντικό κοινοτικό παίκτη όσον αφορά στη σύνδεση της χώρας μας με την

Ανατολή της Ευρώπης. 
Αυτό το ενδεχόμενο βεβαίως δεν ήταν δυνατόν να αποκαλυφθεί στις επίσημες ανακοινώσεις που έκαναν Πούτιν και Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν. Απ’ όσα πάντως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, το εγχείρημα είτε για την άρση του εμπάργκο όσον αφορά τα ελληνικά προϊόντα –για τα οποία είπε δεν θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση παρότι η Μόσχα εκτίμησε τη θέση της Ελλάδος κατά των κυρώσεων– είτε για την μέσω της χώρας μας διέλευση κοινοτικών προϊόντων προς την Ρωσία, θα γίνει μέσω κοινών ελληνικών επιχειρηματικών σχημάτων, προς αμοιβαίο όφελος. Όπως άλλωστε σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος το 50% των ρωσικών εισαγωγών από την Ελλάδα είναι αγροτικά προϊόντα.

Το σοβιετικό πολεμικό Ναυτικό
2. Ενδιαφέρεται για την αναβίωση του παλαιού καθεστώτος συνεργασίας της Αθήνας με την Μόσχα, όταν ο σοβιετικός πολεμικός στόλος πραγματοποιούσε τις επισκευές του στο Νεώριο της Σύρου!  Ήταν μία σημαντική συμφωνία την οποία είχε προωθήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της συμφωνία αυτής, με την οποία ενισχύει ο σοβιετικός στόλος την παρουσία του στη Μεσόγειο είναι ότι θα αποτελέσει την έμμεση οδό της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Κι αυτό διότι έναντι των υπηρεσιών που η βάση αυτή θα παρέχει στο σοβιετικό στόλο η Μόσχα εν είδει ενοικίου θα καταβάλει ένα πολύ σημαντικό ποσό σε δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας. Μία τέτοια παροχή θα αποτελεί μία σημαντική ανακούφιση στο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο και μέσω κάποιων εκβιαστικών παιγνιδιών προκαλούν οι δανειστές μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αν η Ελλάδα ζήτησε δάνειο από την Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος με κομψό αλλά σαφή τρόπο αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά κέρδη που μπορεί η Ελλάδα να αποκομίσει τόσο από επιχειρηματικές συνεργασίες κοινών φορέων όσο και από τη ρωσική συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα και σε αποκρατικοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Η σχετική απάντηση όπως είναι αυτονόητο καλύπτει και την προοπτική της παροχής επισκευαστικών υπηρεσιών από το Νεώριο Σύρου στο σοβιετικό πολεμικό Ναυτικό, έτσι ώστε μέσω της συνεργασίας αυτής να έχει χρηματοδοτική εισροή η χώρα.

Δάνεια και προβοκάτσιες
Είναι χαρακτηριστικό του πολυσήμαντου των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα και μάλιστα για συνεργασίες που δεν θα δούν αμέσως το φώς της δημοσιότητας –όπως οι προαναφερθείσες– ότι:
(α) Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν είχε επιβεβαιώσει  πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα ότι επρόκειτο να συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ελλάδος και Ρωσίας, μη αποκλείοντας μάλιστα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Ρώσος  υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουανόφ εξάλλου ενώ διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέση θέμα δανεισμού από ρωσικά κεφάλαια, εν τούτοις προ εβδομάδων είχε πει ότι η Μόσχα ήταν ανοικτή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως σε δημοσίευμά της η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κομμερσάντ» αποκάλυπτε ότι  κυβερνητική πηγή της είχε αποκαλύψει ότι υπήρχε η περίπτωση να συζητηθεί στην Μόσχα μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα και το θέμα ενός δανείου. Επιπλέον το δημοσίευμα ανέφερε και τα εξής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από την Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.    

Μεροληπτική στάση
(β) Η ελληνική προσέγγιση προς την Μόσχα είναι φυσικό να έχει ανησυχήσει την Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες που φοβούνται το ενδεχόμενο ανατροπής γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή. Άλλωστε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που είναι αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα είχε επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης για τα ανοίγματα αυτά, αλλά εισέπραξε την απάντηση ότι η Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό μεροληπτεί διότι αντιδρά τώρα ενώ δεν αντέδρασε στη σειρά των συμφωνιών που η Τουρκία έχει υπογράψει με την Μόσχα, παρά το γεγονός ότι και η γειτονική χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ!
(γ) Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε υπονομευθεί και από ξένες δυνάμεις για το άνοιγμα που είχε επιχειρήσει στην Ρωσία. Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα πρέπει να βγούν εκτός πλαισίου παρόμοιων «προειδοποιήσεων» προς τον Αλέξη Τσίπρα τα επεισόδια που προκαλούν όλο και συχνότερα «οι γνωστοί άγνωστοι», καίγοντας την Αθήνα...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger