Σε παραλήρημα βρίσκονται τα δυτικά ΜΜΕ με αφορμή την επίσκεψη Α.Τσίπρα αύριο στη Μόσχα, με τους αμερικανικούς ΝΥ Τimes να φοβούνται για κατάργηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα οικονομικές βοήθειες από την ευρασιατική υπερδύναμη και τον γερμανικό Τύπο να συνεχίζει τις "κούφιες" απειλές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η δε γαλλική  Le "Figaro" χαρακτηρίζει Ρωσία και Κίνα ως εχθρούς της ΕΕ σαν ο πλανήτης να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου (εντύπωση προκαλει το θράσος Ευρωπαίων και Αμερικανών ποι οποίοι δημιούργησαν ηθελημένα και προσχεδιασμένα την ουκρανική κρίση, και απλά απαιτούν από την Ρωσία την γεωπολιτική της συρρίκνωση σαν κάτι φυσιολογικό), και αναρωτιέται μήπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει grexit με την βοήθεια του Β.Πούτιν.

"Και αν οι Έλληνες προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας τους από την ευρωζώνη με την βοήθεια του... Πούτιν;" , διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le "Figaro" σχολιάζοντας την αυριανή επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα.  
  
"Στις 9 Απριλίου", γράφει η συντηρητική εφημερίδα, "η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στις 8 Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα. Η συνάντηση αυτή θα έχει κυρίως οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό χαρακτήρα, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" εξηγώντας τον συλλογισμό της.

"Εάν η Αθήνα θέλει να προσεγγίσει τους εχθρούς της Ευρώπης και να στραφεί στην Κίνα θα πρέπει να παίξει το ρωσικό χαρτί...", επισημαίνει η εφημερίδα "Le Figaro" 

"H προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα δεν γίνεται χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο, επισημαίνει η εφημερίδα προσπαθώντας να εξηγήσει την... σκοπιμότητά της με βάση τις ημερομηνίες του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και της καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ.  
  
"Ο Α. Τσίπρας μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα ακριβώς ένα 24ωρο προτού κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλει την δόση προς το Ταμείο". To σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ της Αθήνας και των υπολοίπων Ευρωπαίων. 

"Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδοθεί ή αντιθέτως προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση; Δεν μπορώ,  προς το παρόν, να πω  εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αλλάξει την κατάσταση. Όμως, σίγουρα δεν έχει παραδοθεί. Κι αυτό φαίνεται από την μεγάλη απογοήτευση αυτών που περίμεναν να τον δουν γρήγορα να αποτυγχάνει στην εξουσία. Τέλος, η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει πως, έχει χαθεί χρόνος με την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων... 


Η Deutsche Welle, επανέρχεται με νέο σχόλιο υποστηρίζοντας, ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα». 

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και ως εκ τούτου δεν σχολιάζουμε τις επισκέψεις Ελλήνων υπευθύνων στη Ρωσία». Αυτή ήταν η λακωνική απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα την περασμένη εβδομάδα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο TASS. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων έναντι της Μόσχας».

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ωστόσο ότι «στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μόλις προ δύο εβδομάδων, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε εναντιωθεί επίσημα στις κυρώσεις, οι οποίες και παραμένουν σε ισχύ μέχρι να υλοποιηθεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. «Δεν έχουν αντιληφθεί κάποια αλλαγή στάσης ως προς αυτό» πρόσθεσε η Μίνα Αντρέεβα.

Η «φιλορωσική» όπως χαρακτηρίζεται, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες. «Θα τολμούσε άραγε η Αθήνα να αποστασιοποιηθεί από την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα της Ουκρανίας, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω την κοινή εξωτερική πολιτική, προκειμένου να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα από τη Ρωσία», αναρωτιούνται (Γερμανοί) παρατηρητές;

Σαφής ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέριμπερτ Ρόιελ: «Το να είσαι μέλος της Ε.Ε. σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, και όχι κόλπα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία, μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του».

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα συνυπογράφει αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Θα πρέπει να μας ρωτούν, πριν λάβουν αποφάσεις» είπε στο TASS. Εντούτοις είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει πάντα, ανταπαντούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις αυτές, όπως τονίζουν, απαιτούν ομοφωνία στα ευρωπαϊκά συμβούλια.

Όπως εκτιμάται, η ελληνική κυβέρνηση, δεν ελπίζει μόνον σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άρση ή περιορισμό των ρωσικών αντικυρώσεων σε βάρος ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Η άρση των κυρώσεων αυτών είναι αποκλειστικά θέμα της Μόσχας, «το ζήτημα δεν αφορά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», σχολιάζουν από τη μεριά τους Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οι ίδιοι, μάλιστα, αναμένουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιχειρήσει να αποσπάσει μειωμένες τιμές για ρωσικό φυσικό αέριο ή και διμερή δάνεια.

Εκτιμάται πάντως ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα είναι μάλλον ευνοϊκή και αντιμετωπίζεται θετικά από το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να ελπίζει ότι με την επόμενη ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας θα εναντιωθεί σε τυχόν διεύρυνση ή παράσταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Στις 9 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Μόσχα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ακυρώσει τη συμμετοχή τους λόγω της ανάκτησης της Κριμαίας. (Ανάμεσά τους και η Καγκελάριος Μέρκελ).

Οι Ευρωπαίοι έχουν δίκιο να ανησυχούν,διότι γνωρίζουν πρώτοι απ'όλους ότι αυτά που έκαναν στους Έλληνες πέντε χρόνια με ύφος χιλίων καρδιναλίων, τους έκαναν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι η ΕΕ είναι δήθεν "ετάιρος" ΄στην ουσία είναι επικυρίαρχος.

Στις Βρυξέλλες είναι πλέον συνειδητοιημένοι ότι τα "θυματα" ξύπνησαν και είναι διατεθειμένα να στραφούν σε χώρες που τουλάχιστον τους σέβονται.

Αυτό έχει γίνει κατανοητό ακόμα και στις ΗΠΑ όπου τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να μας έχουν δεδομένους.Αφιέρωση στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα έκανε στο editorial της η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».

Η συντακτική ομάδα της νεοϋορκέζικης εφημερίδας κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι μία μόλις ημέρα πριν από την αποπληρωμή της σχετικής δόσης προς το ΔΝΤ. 

Οπως γράφουν, «η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις». Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται «η εξεύρεση χρημάτων για την αποπληρωμή των δόσεών της, η ανάκαμψη της καταστραμμένης οικονομίας της και η αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμφωνιών της με τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη».

Ετσι, λοιπόν, και με δεδομένο τους στενούς ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας, για τους αμερικανούς δημοσιογράφους είναι κατανοητή, αν και «εσφαλμένη», η επιλογή του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, δείχνουν να μην δικαιολογούν τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και εκτιμούν πως έτσι «προέκυψαν ερωτηματικά για το τι σκοπεύει να επιτύχει» με αυτό.

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν αναμένεται να μιλήσουν για επιχειρήσεις και εμπόριο. Η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα περνά μέσω Ελλάδας, και η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τη Ρωσία να της προσφέρει μια σειρά από εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και να συνεχίσει να παγώσει το εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, το οποίο έχει γίνει στο πλαίσιο των κυρώσεων από πλευράς Πούτιν εναντίον της ΕΕ» προσθέτουν οι αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Ταυτόχρονα απειλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό: Αν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία αφήσει να αναδειχθεί πως «συνάπτει συμφωνίες με τον Πούτιν ή πως τον στηρίζει την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κοινό μέτωπο για την Ουκρανία, αυτό που θα καταφέρει είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχέσεις της κυβέρνησής του με αυτά τα κράτη διέπονται ήδη από μια παγωμάρα, και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά αυτών των χωρών για να ανακάμψει η οικονομία της και να παραμείνει εντός της ευρωζώνης».

Πάντως, οι Times της Νέας Υόρκης δεν παραβλέπουν και τον ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων σε όλο αυτό. «Η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν πιο εποικοδομητικά με τον κ. Τσίπρα. Μπορούν να ξεκινήσουν από το να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα περισσότερη ευελιξία στο πώς και το πότε θα αποπληρώσει τα χρέη της και πώς θα μεταρρυθμίσει την οικονομία της» σχολιάζουν.

Αργά τα σκέφτηκαν αυτά και στις ΗΠΑ. Είχαν καλομάθει από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που τους έδιναν ότι ήθελαν χωρίς αντάλλαγμα.Καθίσταται σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει τους "συμάχους" μας να "ιδρώνουν" και αυτό από μόνο του είναι επιτυχία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger