Τελικά οι εταίροι και δανειστές μας και κυρίως Γερμανοί και ΔΝΤ, που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει σταθερές απόψεις και υπάρχουν έντονες διχογνωμίες στο εσωτερικό της, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέπτη τους.

Κάθε φορά που μιλούν , ανάλογα το πρόσωπο και την στιγμή, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, όσο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, εκφράζουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας.

Και ενώ μόλις πριν μια μέρα , ο επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωνε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ελληνική κρίση, εννοώντας χρεοκοπία και Grexit, σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς, δήλωσε ότι στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν προβλέπεται ένα «Grexit», δηλαδή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Οι δηλώσεις του κ. Βινιάλς έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ , δήλωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα , βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για να «στρογγυλέψει» δε τις αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις και δηλώσεις άλλων εκπροσώπων του ΔΝΤ, ανέφερε και αυτός πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος.

Ωστόσο, σε διαφορετική γραμμή από άλλα στελέχη του ΔΝΤ, που θεωρούν και δηλώνουν δημοσίως ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για ένα Grexit, ο κ. Βινιάλς προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Όπως προκύπτει από την Global Financial Stability Report που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην ίδια «θολή» γραμμή βρίσκεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε σήμερα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχει λίγες πιθανότητες.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger