Οικονομικών της ευρωζώνης προειδοποίησαν την Ελλάδα την Παρασκευή πως η αριστερής της κυβέρνηση δε θα λάβει περισσότερη βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει να πραγματοποιήσει ένα πλήρες σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς η Αθήνα πλησιάζει όλο και περισσότερο την πτώχευση.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ένα δύσκολο πρωινό κατά το οποίο οι υπουργοί της ευρωζώνης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συζητήσεις που αισθάνονταν πως «δε βγάζουν πουθενά» και ένας υπουργός είπε πως ίσως είναι ώρα οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το plan B της ελληνικής χρεοκοπίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών που ηγήθηκε της συνάντησης στη λετονική πρωτεύουσα, αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του Βαρουφάκη για χρήματα σε αντάλλαγμα για μερικές μεταρρυθμίσεις.

«Μία συνολική και λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που χρειάζεται» είπε ο Ντάισελμπλουμ σε ενημέρωση τύπου ύστερα από συνάντηση στη Ρίγα. «Μία συνολική συμφωνία είναι απαραίτητη πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εκταμίευση… Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι πως ο χρόνος τελειώνει.»

Είπε επίσης πως τα εναπομένοντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ των χρημάτων της διάσωσης δε θα ήταν διαθέσιμα μετά το τέλος του Ιουνίου, και οι πιστωτές της Ελλάδας δε θα συζητούσαν για πιο μακροχρόνια χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε πλήρη ενδιάμεση συμφωνία.

Σε δείγμα της ενόχλησης στην ευρωζώνη, η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ενώ οι υπουργοί αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες σε θέματα όπως τα πλεονάσματα προϋπολογισμού που η Αθήνα θα μπορούσε να θέσει ως στόχους, επειδή η Ελλάδα δεν είχε ετοιμάσει λεπτομερή στοιχεία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε αφού συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη πως ήλπιζε να πραγματοποιηθεί συμφωνία ως το τέλος του μήνα και η Μέρκελ την Παρασκευή ανανέωσε το αίτημα για μία συμφωνία σύντομα.

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν την πρόοδο ξανά στις 11 Μαΐου – μία ημέρα νωρίτερα από τη μεγάλη και αβέβαιη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε πως η ΕΚΤ θα συνέχιζε να επιτρέπει τα έκτακτα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες, όσο αυτές αξιολογούνται ως φερέγγυες. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνει την αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι τράπεζες για να λάβουν χρηματοδότηση.

Αντιμετωπίζοντας ένα κύμα εκροών καταθέσεων, οι τράπεζες συντηρούνται χάρη στα 75,4 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας από την ελληνική κεντρική τράπεζα. Όμως η κριτική κατά της γραμμής βοήθειας αυξάνεται εντός της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας, και θα βρισκόταν υπό αμφιβολία εάν η Ελλάδα χάσει πληρωμή προς τους πιστωτές της.

Ο οικονομικός επίτροπος της Ευρώπης Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών, οι διεθνείς πιστωτές δεν βρίσκονται καθόλου κοντά σε συμφωνία με την Αθήνα.

«Το σημερινό μας μήνυμα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να επιταχύνουμε, πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα… δεν υπάρχει άλλη επιλογή εάν θέλουν να φτάσουμε τον κοινό στόχο όλων, που είναι μια σταθερή, ευημερούσα Ελλάδα, με στέρεες βάσεις στην ευρωζώνη» είπε ο Μοσκοβισί.

Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές, λέγοντας πως οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες καθυστέρησαν και λόγω της επιμονής της Ελλάδας οι ομάδες των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ να αποφεύγουν τις παρατεταμένες παραμονές στην Αθήνα, φοβούμενη την επιδείνωση της λαϊκής αντίδρασης για τη μισητή τρόικα.

«Συμφωνήσαμε πως μία συμφωνία θα είναι δύσκολη αλλά θα επιτευχθεί και γρήγορα, καθώς αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουμε» είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου. Αργότερα είπε πως είναι πρόθυμος να βρει έναν συμβιβασμό, προειδοποιώντας για το τεράστιο κόστος για την ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Πριν από την έντονη συνάντηση, ο Βαρουφάκης πρότεινε κάποιες υποχωρήσεις σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση πριν η Αθήνα ξεμείνει από χρήματα, λέγοντας σε μία δημοσίευση blog πως είναι ανοιχτός σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και σε μία επιτροπή που θα επιβλέπει τη συλλογή φόρων, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση.

Αρνήθηκε, ωστόσο, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και είπε πως οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμοι να εξορθολογήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα (για παράδειγμα, περιορίζοντας τις πρόωρες συντάξεις), να προχωρήσει με μερικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, να δημιουργήσει μία πλήρως ανεξάρτητη φορολογική επιτροπή» είπε ο Βαρουφάκης.

Οι έλληνες αξιωματούχοι λένε πως έχουν σαν στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 έως 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυτό το έτος, πολύ μικρότερο από τους στόχους των 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 που τέθηκαν στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ το 2012.

Ο γάλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως δεν υπάρχει πολύς χώρες για ελιγμούς στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, «αρκεί να παραμένει θετικό».

Το πότε ακριβώς θα αδειάσουν τα χρηματικά αποθέματα της Ελλάδας δεν είναι ξεκάθαρο, όμως πηγές με γνώση του ζητήματος είπαν πως η Αθήνα θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στη δόση του ΔΝΤ, και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που στοχεύει από τα διαθέσιμα των κρατικών φορέων.

Η Μέρκελ φάνηκε να στέλνει μήνυμα καλής θέλησης ύστερα από τη συνάντησή της με τον Τσίπρα την Πέμπτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως «θα πρέπει να ληφθεί κάθε μέτρο για να αποτραπεί» η εξάντληση των χρημάτων στην Αθήνα.

Όμως ο τόνος των υπουργών Οικονομικών ήταν πιο αυστηρός, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να δραματοποιήσουν την κατάσταση και να εξαναγκάσουν την άπειρη ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει μη δημοφιλή μέτρα στα οποία έχει αντισταθεί, όπως οι μειώσεις των συντάξεων και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν υπάρξει σε μεγάλο βαθμό άκαρπες από τότε που οι ακροαριστεροί ανήλθαν στην εξουσία στην Αθήνα τον Ιανουάριο, υποσχόμενοι να ανατρέψουν τη λιτότητα και να επαναδιαπραγματευθούν το πακέτο διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ

Οι συνέπειες μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ύστερα από μια μακρά κρίση από την οποία η 19μελής νομισματική ένωση επιτέλους βγαίνει.

Σε αντίθεση με το 2011-12, οι οικονομολόγοι πιστεύουν σήμερα πως η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν οποιαδήποτε ελληνική χρεοκοπία, καθώς η νομισματική ένωση έχει το δικό της ταμείο διάσωσης, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μία τραπεζική ένωση που μπορεί να προστατέψει τις τράπεζες από τις επιπτώσεις μιας κρίσης.

«Ο κίνδυνος της μετάδοσης υπάρχει, αλλά είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι πριν» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's, Jean-Michel Six.

Η απουσία προόδου ξεκινά να επηρεάζει τη δημοτικότητα του Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Ο Βαρουφάκης προειδοποίησε στο blog ενάντια στην υπερβολική πίεση προς την Ελλάδα, λέγοντας πως ο ελληνικός λαός δε θα στήριζε περεταίρω περικοπές δαπανών ύστερα από μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger