Επίσημη ανακοίνωσή που δόθηκε πριν λίγο το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνει πως η Ρωσία δίνει "ζεστό" χρήμα στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει άμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Με αφορμή τη χρηματοδότηση κατασκευής του "Ελληνικού Αγωγού" η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να δώσει προκαταβολές για την κατασκευή του έργου και βέβαια να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες για να το κατασκευάσουν!
"Στο πλαίσιο κατασκευής συστήματος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής άμεσης χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό" τονίζει η ανακοίνωση, ενώ επιβεβαιώνει και την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης "Συζητήθηκαν και οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα" και όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου δόθηκε στην ελληνική πλευρά η διαβεβαίωση πως "Ο,τι χρειαστεί η Ελλάδα θα το έχει" και βέβαια εννοούσαν ότι σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, θα υπάρξει μηχανισμός άμεσης χρηματοδότησης.
Η Ρωσία σίγουρα δεν επιθυμεί τη ρήξη μεταξύ Ελλάδος και δανειστών σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου "απλώς δηλώνουν παρόντες σε περίπτωση που υπάρξει εκβιασμός για αποδοχή θέσεων που αντιβαίνουν στην απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό", κατέληξε η ίδια πηγή.

To σχέδιο προβλέπει την έκδοση από την Ελλάδα corporate bonds για το έργο του αγωγού τα οποία θα αγοράσουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως η Vnestor Economy Bank, η VTB, η Gazprom Bank και άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν φτάσει στην τελική ευθεία για τη σύναψη της σύμβασης του ομολόγου.
Για αυτό και για τις περαιτέρω συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου βρισκόταν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις, Σεργκέι Στόρτσακ.

Συνολικά, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διά του υπουργού Α. Σιλουάνοφ έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι "υπάρχει ένα κονδύλι μέχρι 10 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση" για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας ως προκαταβολή για το έργο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger