Οπως το θήραμα που βλέπει την τροφή και όχι την φάκα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα αισιοδοξίας του τελευταίου 48ωρου. Ετσι την ώρα που οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δείχνουν το PODEMOS στην 3η θέση με ένα ποσοστό 15% οι Γερμανοί αλλά και οι Αμερικάνοι διαβλέπουν ότι πλησιάζει το "σωστό" timing για το ολοκληρωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αλίμονο οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί έχουν στο DNA τους τις τακτικές του επθετικού πολέμου. Γιατί να χαριστούν σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν μάλιστα διαπιστώνουν ότι έχει αρχίσει να λυγίζει καθώς στεγνώνουν τα ταμεία της. Είναι μια σκέψη που μακάρι να διαψευσθεί αλλά η δήλωση του Αυστριακού ΥΠΟΙΚ που ακολουθεί θα πρέπει να κάνει την κυβέρνηση επιφυλακτική γι΄αυτό που την περιμένει τα επόμενα 24ωρα.

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές αισιοδοξίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ έρχεται να προειδοποιήσει την Ελλάδα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, λέγοντας μάλιστα πως δεν βρίσκονται πουθενά κοντά σε μια λογική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας παρά τους τόσους μήνες συζητήσεων.

Ο Hans Joerg Schelling, συντηρητικός πολιτικός που έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή με την Ελλάδα, είπε πως η βοήθεια του έκτακτου μηχανισμού ELA προς τις τράπεζες κρατάει τη χώρα ζωντανή αλλά η εξίσωση θα αλλάξει εάν οι πιστωτές δεν πληρωθούν.

"Το πρόβλημα είναι πως για όσο καιρό ο ELA είναι σε ισχύ, τίποτα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αλλά σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης, τότε αυτό θα δημιουργούσε άμεσα πρόβλημα", δήλωσε o Schelling σε συνέντευξή του στο Reuters.

O ίδιος εξέφρασε την απόγνωσή του για το γεγονός πως δεν διαφαίνεται πουθενά μια συμφωνία που θα αποδεσμεύσει περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα. "Είναι μια κατάσταση που δεν έχω βιώσει ποτέ ξανά, στην οποία δεν έχει τίποτα κοντά σε λογική λύση για το πρόβλημα".

"Το Grexit δεν φαίνεται να είναι επιλογή, σίγουρα όχι για την Ελλάδα", είπε ο Schelling. "Ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να ξεκινήσει γιατί το δεύτερο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ένα κούρεμα δεν βοηθά γιατί το βάρος από τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικό και η μακροπρόθεσμη φύση των συμβολαίων δεν θα άμβλυνε τις πιέσεις στον προϋπολογισμό" σημείωσε.

Ξεχωριστά δήλωσε
πως είναι "ελαφρώς καχύποπτος" για τις φήμες ότι η Αθήνα αναμένεται να στερέψει από χρήματα, ένα σενάριο που, όπως είπε, προκύπτει κάθε μήνα φέτος μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ψευδές.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger