Γράφει ο Νικόλαος Καρατσώρης

ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2010: ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΧΕ) !!!

Είναι γνωστό ότι τον Μαϊο του 2010 η Ελλάδα υπέγραψε το μνημόνιο. Είχαν ήδη ξεκινήσει οι εκροές καταθέσεων, οι αναλήψεις μετρητών, τα spread και τα CDS είχαν ήδη εκτοξευτεί και η εμπιστοσύνη στην οικονομία, στο δημόσιο, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις άρχισε να καταρρέει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 
ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, 
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ 
ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ !!!

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη και ασυνήθιστη αύξηση στην χρηματοδότηση της Ναυτιλίας από τον Μάϊο στον Ιούνιο του 2010 ενώ αύξηση παρουσιάζει και η χρηματοδότηση της μεταποίησης και των επικοινωνιών και μεταφορών πλην ναυτιλίας. Το συγκεκριμένο διάστημα μεταξύ Μαϊου-Ιουνίου υπάρχει η μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος αύξηση της χρηματοδότησης των ΜΧΕ κατά + 8,563 € δις ενώ η ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία+ 7% από τον Σεπτέμβριο του 2002 στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδας. [1]
Η χρηματοδότηση της Ναυτιλίας από τον Σεπτέμβριο του 2002 έως και τον Μάρτιο του 2012 παρουσιάζει μία αύξηση κατά + 12,872 δις € ενώ μόνο στο δίμηνο Μάϊος-Ιούνιος 2010 η αύξηση ήταν + 7,611 € δις ή 65%. Άλλο χαρακτηριστικό την συγκεκριμένη περίοδο είναι η διάσπαση του κλάδου Επικοινωνία και Μεταφορές πλην Ναυτιλίας σε δύο κλάδους α) Αποθηκεύσεις και μεταφορές πλην πλωτών μεταφορών και β) Επικοινωνία και Ενημέρωση. Ο κλάδος συνολικά παρουσιάζει προ διάσπασης μία αύξηση κατά 1,321 € δις το επίμαχο δίμηνο ή 41% ποσοστιαία. Ο δε κλάδος της Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα στην χρηματοδότησή του ακόμη μετά την αναταξινόμηση του Ιουνίου του 2010.

Στο γράφημα φαίνονται τα υπόλοιπα χρηματοδότησης σε επιλεγμένες χρονικές στιγμές. Είπα να κοιτάξω τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και ανακάλυψα κάτι μαργαριτάρια στις μεταβολές των υποχρεώσεων στις τριμηνιαίες εκθέσεις Μαρτίου 2010 και Ιουνίου 2010 κάποιων εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στον χώρο είτε της ναυτιλίας είτε της ενημέρωσης είτε και των δύο. Είχα όρεξη να κοιτάξω να δω και τις τριμηνιαίες εκθέσεις των τραπεζών στο ίδιο διάστημα. Δεν έχει καμία αξία. Θυμήθηκα μία λέξη όταν ένας ευφυής άνθρωπος σε μία συζήτηση χαρακτήρισε ένα πολιτικό κόμμα «κουραδόκαστρο.» Ο χαρακτηρισμός με άνεση μπορεί να αποδοθεί και στην σαπίλα των νταβατζήδων, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης τους είναι σκέτα «κουραδόκαστρα».

Είμαι ο τελευταίος που θα κατηγορήσει την χρηματοδότηση μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Δεν παύει όμως η ροή χρηματοδότησης του συγκεκριμένου πρώτου μνημονιακού μήνα να προκαλεί απορία και να εντυπωσιάζει όταν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι, ακόμη και παραγωγικοί παρουσιάζουν έως και σήμερα εικόνα κατάρρευσης και πιστωτικής ασφυξίας. Ως γνωστόν στην Ελλάδα ουδείς διαπλέκεται με τις τράπεζες.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger