«Για τη διατήρηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν σήμερα δεκαέξι ειρηνευτικές αποστολές, με πολυσύνθετες εντολές, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας άμαχου πληθυσμού, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μιλώντας στη μεγαλύτερη διεθνή σύνοδο αρχηγών ΄Αμυνας που έγινε μέχρι σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ.

Θέμα της συνόδου υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν 108 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ήταν η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής ΄Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία καθιέρωσης «μόνιμης συνεργασίας» μέσω του ΟΗΕ, για την προώθηση της ασφάλειας και της παγκόσμιας σταθερότητας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία, στο περιθώριο της συνόδου, να πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομολόγους του και επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών.

Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν τόνισε την ιστορική σημασία αυτού του γεγονότος και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε «τη σπουδαιότητα διατήρησης της ειρήνης στις μέρες μας», αποτίωντας φόρο τιμής στα 3300 μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους από το 1948, όταν αναπτύχθηκε η πρώτη αποστολή.

Επίσης, σημείωσε ότι «με αφορμή τη σύνοδο υψηλού επιπέδου, η διεθνής σύμπραξη αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς. Αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός», όπως είπε, «ο συνεχής διάλογος μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εγκρίνει τις ειρηνευτικές αποστολές, των κρατών - μελών που παρέχουν τους φυσικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, στις αποστολές και της Γραμματείας του ΟΗΕ, η οποία θέτει σε ισχύ τις εντολές και διαχειρίζεται τις αποστολές επί εδάφους».

Ο γγ του διεθνούς Οργανισμού ανέφερε, επίσης, ότι «ένας τέτοιος εκτενής διάλογος είναι απαραίτητος εν μέσω της αυξανόμενης βίας που καταστρέφει ζωές και απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρων περιοχών».

Τέλος, υπενθύμισε «την ποικιλομορφία των ευθυνών, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν τα μέλη των ειρηνευτικών αποστολών» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η τρέχουσα αναθεώρηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων θα παρέχει σημαντικές συστάσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στο μελλοντικό τους έργο». 




ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger