Θα αλλάξει όλους τους υπουργούς που δεν απέδωσαν 

Το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου καταψηφίστηκε μεν η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για ρήξη με τους εταίρους, αλλά συγκέντρωσε ικανό αριθμό ψήφων, είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που μετράει στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο να προκαλέσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, σχετικά σύντομα και αφού θα έχει υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους –δανειστές. Και αυτό διότι μία εκλογική αναμέτρηση η οποία μάλιστα θα γίνει με λίστα αντί σταυρού προτίμησης θα δώσει την ευκαιρία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τηρεί μία αξιοπρεπή μεν εθνική στάση αλλά ακολουθεί συγχρόνως και μία ρεαλιστική πολιτική, να διαμορφώσει μία πιο συνεκτική κοινοβουλευτική ομάδα, εν όψει και των δύσκολων πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού. Συγχρόνως και με την τετράμηνη εμπειρία της λειτουργίας της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τις δυσλειτουργίες της, γενικώς και ειδικώς σε ορισμένα υπουργεία, γεγονός που τον ωθεί όπως, μετά τις εκλογές, προχωρήσει αμέσως σε ένα ευρύτατο ανασχηματισμό, με επιτυχέστερες επιλογές, όπως πιστεύει, σε σχέση με τη σύνθεση της πρώτης του κυβέρνησης. Οι κινήσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για έναν διορατικό πολιτικό που ξέρει «να κάνει παιγνίδι» και εσωκομματικά αλλά και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Οι εκτιμήσεις

Πράγματι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, οι εκτιμήσεις που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή ήταν οι εξής: 
Πρώτον να περάσει η συμφωνία μεν με ψήφους και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μη φανεί ότι χάνει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση. Και πάλι όμως, ενώ θα έχει περάσει η δυσκολία της ψήφισης, θα έχουμε τη δυσκολία της εν συνεχεία εφαρμογής των μέτρων που θα έχουν συμφωνηθεί και όπου στη διαδικασία εφαρμογής τους, μέσω των νομοσχεδίων που θα ετοιμάζονται είναι πολύ πιθανό να εγείρονται οι ενστάσεις που ηγέρθηκαν και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Έτσι όμως δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική μία κυβέρνηση.

Δεύτερον να υπάρξουν πιθανώς διαρροές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία που θα έχει συνομολογηθεί να ψηφιστεί μεν αλλά με ψήφους των βουλευτών άλλων κομμάτων. Στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι πέραν της απώλειας της δεδηλωμένης και η εφαρμογή των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στην ψηφισθείσα συμφωνία θα γίνεται ακόμη δυσκολότερη και η επιμέρους ψήφισή τους θα πρέπει να στηρίζεται στις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων όπως θα έχει συμβεί με την προηγηθείσα ψήφιση της συμφωνίας. Αυτό θα σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι δέσμιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το πλεονέκτημα των εκλογών

Διέξοδο από τέτοιας φύσης εγκλωβισμού του πρωθυπουργού δίνει αναμφισβήτητα μία προσφυγή στις κάλπες, με τα εξής πλεονεκτήματα, πέραν του προαναφερθέντος, δηλαδή της διαμόρφωσης μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως θα την ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας:
– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία πολύ μεγάλη υπεροχή του υπό τον Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα που είναι η ΝΔ. Επιπλέον, παρά κάποια υποχώρηση των ποσοστών εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση, εν τούτοις τα ποσοστά παραμένουν πλειοψηφικά, δηλαδή πάνω από το 50% ή και το 60%. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε μία εκλογική αναμέτρση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν δυνατόν να επιτύχουν και αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία αυτή έχει τη σημασία της διότι δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να συνεταιρίζεται στην κυβέρνηση με άλλα κόμματα, με τα οποία μάλιστα έχει και ιδεολογικές αποκλίσεις.
– Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα αποτελούσε εκλογικό περίπατο για τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ο πρωθυπουργός προλαμβάνει και οποιαδήποτε ανασύνταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο σήμερα ταλανίζεται με το θέμα της ηγεσίας της. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας θα προλάβει και την όποια αλλαγή στην κορυφή της ΝΔ που ενδεχομένως θα δημιουργούσε ένα άλλο κλίμα στην κοινή γνώμη και κυρίως μεταξύ των παλαιών ψηφοφόρων του κόμματος που το εγκατέλειψαν εξ αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής Σαμαρά και τον συναγελασμό του με το ΠΑΣΟΚ.
– Επιπλέον η προσφυγή στις κάλπες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μία ακόμη εκλογική νίκη –πιθανότατα δε με αυτοδυναμία- ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο στην πολιτική σκηνή τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του. Κάτι που είναι απαραίτητο για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει ως συνέπεια της συμφωνίας στην οποία θα έχει καταλήξει με τους εταίρους.
– Δεδομένου ότι των εκλογών θα έχει προηγηθεί η συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αρχίσει η χρηματοδοτική ροή προς τη χώρα και, επομένως θα έχει αλλάξει και το κλίμα. Κάτι που θα πιστωθεί ο Τσίπρας και αναμένεται να έχει την αντανάκλασή του και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Περί εκλογών αλλά υπό διαφορετικό πρίσμα από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίον η προσφυγή στις κάλπες συνιστά συγκεκριμένη στρατηγική έχουν μιλήσει και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέκος Καλύβης λ.χ. που είναι ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος προέβλεψε ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα είναι μεγάλη η πιθανότητα να χρειαστεί το καλοκαίρι να απευθυνθεί το κόμμα στη λαϊκή ετυμηγορία. Υπέρ των εκλογών έχει ταχθεί και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου των Εσωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Πουλάκης ο οποίος είπε ότι αν είναι να μιλήσουν οι πολίτες, καλύτερα είναι να μιλήσουν για τα πάντα, δηλαδή με εκλογές. 

Ευρύς ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός είναι μίας άλλης μορφής επανεκκίνηση της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη εκλογική νίκη. Πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας με διαμορφωμένο το περιεχόμενο της συμφωνίας και γνωρίζοντας τι μέτρα θα πρέπει να πάρει, είναι λογικό να θέλει για την εφαρμογή τους μία συνεκτική κυβέρνηση, χωρίς τις αντιφατικές πολλές φορές απόψεις που διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη και, μάλιστα, σε κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων. Απόψεις που προκαλούσαν μία ανεπίτρεπτη σύγχυση τόσο στην ελληνική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το κλίμα όσο και στους εταίρους δανειστές, στους οποίους δημιουργούνταν επιφυλάξεις για την τελική στάση της κυβέρνησης. Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας αποβλέπει στην εξουδετέρωση των δυσλειτουργιών αυτών και στην τόνωση της συνεκτικότητας της κυβέρνησής του. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του που θα προέκυπτε μετά από εκλογές δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και η χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό, τι σήμερα, έτσι ώστε να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο κύρος σε μία κυβέρνηση που θα κληθεί να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες...

Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών

Πρόβλεψη όμως για εκλογές κάνουν και οι Βρυξέλλες. Θεωρούν με άλλα λόγια ότι αν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχει σήμερα και που εκδηλώνονται και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες. Αυτή η πρόβλεψη είναι υπό το πρίσμα του πως σκέπτεται ο Αλέξη Τσίπρας και όχι επειδή στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεωρούν αναγκαία μία σύντομη πάλι εκλογική αναμέτρηση, που όπως είναι φυσικό δημιουργεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματοις. Και οι δανειστές αυτό που θέλουν είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος που θα συνομολογηθεί.

Βεβαίως στις εκτιμήσεις τους αυτές των εταίρων δεν υπάρχει το σενάριο της αυτοδυναμίας. Αντιθέτως πιστεύουν στην ανάγκη της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, προφανώς επειδή προφανώς πιστεύουν ότι έτσι (α) παύει να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας και (β) αμβλύνονται και οι αντιστάσεις στις απαιτήσεις τους, ορισμένες από τις οποίες είναι στα όρια του παραλόγου διότι φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger