Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών. Αυτό αναφέρεται σε non paper που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση.

Παράξενο μια και ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία!

Λίγο νωρίτερα, μήνυμα ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή μόνο αν υπάρξει συμφωνία και ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί δόση, έστειλε κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Αν κρίνουμε ότι μια συμφωνία έχει σφραγιστεί, τότε θα καταβάλουμε κανονικά την πληρωμή της 5ης Ιουνίου» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει αν υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία χωρίς απαραίτητα να έχει εγκριθεί από το Eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο προσχέδιο ή έγγραφο πρότασης από τους δανειστές μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι.

Kι όμως το Μνημόνιο βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης από την Παρασκευή 29 Μαίου 2015.

Το κείμενο προβλέπει για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές στις συντάξεις.

Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, σήμερα ή το αργότερο αύριο θα συζητηθεί με την ελληνική ηγεσία (σ.σ. εννοούν τον κ. Τσίπρα) προκειμένου να υπάρξει συμφωνία τα ταχύτερο δυνατό καθώς όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, «είναι σε γνώση των πολιτικών ηγετών που συμμετείχαν στην συνάντηση όπως και των κ.κ. Draghi και Lagarde ότι τα πραγματικά οικονομικά περιθώρια της Αθήνας εξαντλούνται άμεσα...».

Η συνάντηση Merkel, Hollande με Juncker, Draghi και Lagarde, όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, έγινε εις ανταπόκριση του αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού για μία συζήτηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις υπέρβασης των σημείων απόκλισης στα τεχνικά κλιμάκια. Και στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώθηκαν προτάσεις στα σημεία αυτά προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις έγκαιρης λύσης.

Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο βάζει την Αθήνα μπροστά στην τελική επιλογή της.

Από την πλευρά της Αθήνας η κατάσταση έχει πλέον προχωρήσει σε αχαρτογράφητες περιοχές, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν ήδη οι πέντε της συνάντησης στο Βερολίνο, παρ’ ότι το δημόσιο έχει ήδη δρομολογήσει την αποπληρωμή της δόσης των 298 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα (5/6), τα διαθέσιμα τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στα δημόσια ταμεία δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την 1η Ιουνίου, υποστήριξε  ότι έχουν εξαντληθεί πλέον σχεδόν όλες εφεδρικές δυνατότητες χρηματοδότησης και αυτό αφορά και το τραπεζικό σύστημα.

Οι εκροές της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν καταστήσει άμεσα αναγκαία την εκ νέου προσφυγή σε αυξημένη χρηματοδότηση από τον ELA.

Για το θέμα αυτό άλλωστε η ΤτΕ κρατά τα τελευταία 24ωρα διαρκώς ενήμερη την ΕΚΤ και τις αρμόδιες διευθύνσεις εποπτείας του ευρωσυστήματος.

Γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr>

«Λίγο πολύ μπήκαμε στην τελευταία ίσως… διαβολοεβδομάδα», σχολίασε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σημειώνοντας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης στο Βερολίνο, ότι «έχει φτάσει η ώρα των μεγάλων επιλογών τόσο για τους δανειστές μας όσο και για την κυβέρνηση. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και για τις δύο πλευρές πλέον. Η εξάντληση του χρονικού περιθωρίου του Ιουνίου για την συμφωνία είναι εξαιρετικά αμφίβολη…».

Η ξαφνική πρόσκληση και παρουσία του ΔΝΤ (Lagarde) στη συνάντηση με Merkel, Hollande, Juncker και Draghi έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε γνώση του κ. J. Lew ο οποίος είχε διαρκή ενημέρωση για την πορεία της συζήτησης στο Βερολίνο και τη βασική της κατάληξη. Μέχρι στιγμής, η ενημέρωση για το περιεχόμενο και την κατάληξη της συνάντησης παραμένει περιορισμένη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση οργανώθηκε με την προειλημμένη απόφαση να υπάρξει σε κάθε περίπτωση «σχέδιο πρότασης συμφωνίας» απέναντι στο οποίο «η Αθήνα να είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την πρόθεση των δανειστών για οριστική λύση».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση είχαν στη διάθεσή τους πλήρη φάκελο για το σημείο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τα όρια εξάντλησης των αντοχών της όσο αφορά στην διαθέσιμη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια ταμεία.

Το σχέδιο πρότασης στις γενικές του γραμμές είχε ετοιμασθεί εδώ και δέκα τουλάχιστον ημέρες από την Κομισιόν και έχει συμπεριλάβει όλα τα σημεία «σύγκλισης» αλλά και τις προτεινόμενες εναλλακτικές για τη γεφύρωση των σημείων απόκλισης.

Πληροφορίες που δε επιβεβαιώνονται προς το παρόν από την Αθήνα αναφέρουν πως για το σχέδιο αυτό ήταν ήδη ενήμερος ο κ. Τσίπρας.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία που είχε διαρρεύσει πριν από μερικές ημέρες αλλά είχε για τις ανάγκες προστασίας της διαπραγμάτευσης διαψευσθεί από τους αξιωματούχους της Κομισιόν καθώς στο παρελθόν ανάλογες πρωτοβουλίες της Κομισιόν είχαν καταρρεύσει μετά από διαρροές.

Η ανάγκη για την παρέμβαση της Κομισιόν είχε προκύψει από τη διαφαινόμενη αδυναμία να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά με βάση το σύστημα της κατά τομέα συζήτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη, μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει «ολοκληρωμένη (comprehensive) συμφωνία» η οποία θα συμπεριλαμβάνει και το ασφαλιστικό-εργασιακό.

Η παρέμβαση της Κομισιόν επιχειρεί να γεφυρώσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ με τις «δυνατότητες» της Ευρωζώνης να εμφανισθεί ως εγγυητής στο πρόγραμμα, αλλά με προϋποθέσεις από ελληνικής πλευράς που θα ενσωματώνουν τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένει τόσο η ΕΚΤ όσο και το Βερολίνο «για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους...».

Στο σχέδιο αυτό έχουν καταγραφεί οι αποκλίσεις από τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση αλλά έχουν παράλληλα ενταχθεί και οι εναλλακτικές προτάσεις της Κομισιόν στα σημεία αυτά.

Το σχέδιο που θα προέκυπτε από την συνάντηση – αυτή ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ – θα πρέπει να διασφαλίζει από πλευράς Ευρωζώνης την ομαλή αποπληρωμή των περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το Ταμείο στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας και να διατηρεί την αυτονομία ελέγχου του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες, που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν εμπεριέχει «συγκριτικά στοιχεία» για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για όλες τις πλευρές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα δημιουργηθούν σε μία τέτοια περίπτωση για την προσπάθεια εξομάλυνσης των ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται από πλευράς Κομισιόν, συνεπειών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger