Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μόλις μετά την συμφωνία με τους δανειστές, καθώς 30 βουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να παραιτηθούν από τις έδρες τους, κάτι που θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνών κόμμα αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Οι περισσότεροι ανήκουν στην λεγόμενη Αριστερή Πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδρίασαν στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Λίτσας Αμανατίδου για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις.

Οι «30″ κινούνται προς την απόρριψη της συμφωνίας, παρά το «συμβόλαιο» που τους δένει στο άρμα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν:

• Δυο βουλευτές ψήφισαν Οχι: Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

• Οκτώ ψήφισαν «παρών»: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς.

• Έξι ήταν απόντες: Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας.

Επίσης, οι παρακάτω βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, αλλά δικαιολόγησαν την ψήφο τους και δήλωσαν ότι δεν στηρίζουν την συμφωνία και τα μέτρα:

    Αμμανατίδου Λίτσα
    Δελημήτρος Κωνσταντίνος
    Ζάννας Ζήσης
    Ζερδελής Γιάννης
    Ήσυχος Κώστας
    Ιωαννίδης Ηλίας
    Καματερός Ηλίας
    Κριτσωτάκης Μιχάλης
    Κώτσιας Θωμάς
    Ουζουνίδου Ευγενία
    Πετράκος Θανάσης
    Σαμοΐλης Στέφανος
    Τσανάκα Αλεξάνδρα
    Χαραλαμπίδου Δέσποινα
    Χουντής Νίκος
Συμβόλαιο «πολιτικού θανάτου»
Ενα ιδιότυπο, παράτυπο ως προς τη συνταγματική του νομιμότητα, «συμβόλαιο» άνευ όρων υπακοής έχει φροντίσει να συνάψει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του κόμματος και εν τέλει ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας.

Κάθε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθένας από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί, «πολιτικά και ηθικά» κατά την ακριβή διατύπωση του σχετικού εγγράφου, ότι συμμορφώνεται με μια σειρά θεμελιωδών απαιτήσεων που προβάλλει το κόμμα, κατά βάσιν όμως με μία, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποδειχθεί κρίσιμη -και μάλλον όχι σε κάποιο απόμακρο μέλλον: «Ολοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες».

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger