Για εκδικητική στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. 
Ο κ. Τσίπρας άσκησε αιχμηρή κριτική κατά των δανειστών για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζοντας πως «δεν θέλησαν να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα να προβεί στην δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις».

Σε συνέντευξή του στον Ant1 ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το "όχι" σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη, αλλά πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας.

«Το πιο εύκολο θα ήταν να διεκδικήσω μία συμφωνία και γρήγορα. Όμως, πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, με βάρη σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Δεύτερο, ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και τρίτον, να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο και τέταρτον, να έχουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε την απόφασή του για δημοψήφισμα αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των δανειστών. «Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Εξάντλησα τις αντοχές τις ανθρώπινες και της ελληνικής οικονομίας. Έφυγα όταν κατάλαβα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ ότι θα είχαμε και μέτρα υφεσιακά και καμία πρόβλεψη για το χρέος».
Ο πρωθυπουργός έθεσε «κόκκινη» γραμμή την περικοπή του ΕΚΑΣ ενώ για τα νησιά τόνισε πως η έκπτωση 30% για τα νησιά έχει να κάνει με το κόστος στις μετακινήσεις αυτών που ζουν στα νησιά.
Παράλληλα αποκάλυψε πως σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, «καλύψαμε τις απαιτήσεις των δανειστών με ισοδύναμα» και πρόσθεσε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα. Οι προτάσεις μας κάλυπταν τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά δεν έγιναν αποδεκτές. Επέμεναν να μας επιβάλλουν αντικοινωνικά μέτρα. Δεν δεχτήκαμε μέτρα εναντίον των αγροτών, συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, της νησιωτικής οικονομίας».
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε επίσης πως οι δανειστές μας έθεσαν τελεσίγραφο. «Ή αποδέχεσαι τα τελεσίγραφα ή αναζητάς διέξοδο στη Δημοκρατία. 

Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ματώνει άλλο».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μόλις ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, υπήρξαν προτάσεις για το δημοσιονομικό και το χρέος. «Το είπα δημοσίως, το δημοψήφισμα και το ισχυρό "όχι" του λαού στις μη βιώσιμες ερωτήσεις, ήταν η συνέχεια στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη τις εικόνες στις Τράπεζες. Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ διέκοψε τη ρευστότητα, γιατί το Eurogroup απέρριψε ένα απολύτως εύλογο αίτημα για ολιγοήμερη παράταση, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός στο ερώτημα που μας έδωσαν εκείνοι να αποφασίσουμε εντός 48 ωρών».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger