Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, που δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στη χώρα αυτή, κατηγορεί την Άγκυρα για "πισωγυρίσματα" όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο είδε το πρακτορείο Ρόιτερς, γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια και για εντεινόμενη πολιτικοποίηση της κρατικής διοίκησης.

Οι Βρυξέλλες, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη βοήθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, επιμένουν ότι δεν καθυστέρησαν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους. Επαφίεται, όπως λένε αξιωματούχοι, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να αποφασίσει πότε θα εγκριθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

"Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση νόμων στους τομείς του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συγκεντρώνεσθαι που αντίκεινται στα ευρωπαϊκά πρότυπα" αναφέρεται στο κείμενο.

"Η κατάσταση έχει αναστραφεί από το 2014. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο διαχωρισμός εξουσιών έχουν υπονομευτεί και οι δικαστές και οι εισαγγελείς βρέθηκαν κάτω από ισχυρές πολιτικές πιέσεις", συνεχίζει η έκθεση.

Όταν ρωτήθηκε για το προσχέδιο, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει "την ουσία της έκθεσης" δεδομένου ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί.

Μια πηγή που έχει γνώση του εγγράφου είπε ότι το κείμενο που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς είχε γραφτεί πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ερντογάν, στις 18 Οκτωβρίου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger