Ύποπτα παιχνίδια φαίνεται πως παίζει η Γερμανία στο Αιγαίο εις βάρος βέβαια της Ελλάδας και των συμφερόντων της, καθώς πλέον η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί στα ευρωπαϊκά σχέδια για ανάσχεση του προσφυγικού κύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν απαρριθμεί τις απαιτήσεις του και η Ευρώπη, ενώπιον της απειλής εκατομμυρίων δυστυχισμένων προσφύγων, εμφανίζεται έτοιμη να παραβλέψει τη συστηματική περιφρόνηση από την Άγκυρα, ακόμα και τη «δωροδοκήσει», προκειμένου να διατηρήσει την ησυχία της.

Σύμφωνα με την Real News, στην κορυφή των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων τέθηκε από την αρχή η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ιδιαίτερα του περάσματος μετά των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών, με πιθανή παράπλευρη απώλεια τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο μεγάλο σκοπό.

Πριν απο λίγες ημέρες, άλλωστε, Γερμανός αξιωματούχος έλεγε στην Real News ότι το Βερολίνο «ελπίζει» να πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Οι όποιες διμερείς διαφορές δεν μας αφορούν. Το θέμα θα χειριστεί η Κομισιόν και στην περιοχή θα βρίσκεται η -αναβαθμισμένη- Frontex» δήλωσε δείχνοντας την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές προτάσεις για εγκατάσταση των κέντρων καταγραφής και κατανομής προσφύγων στην Τουρκία δεν φαίνονται να βρίσκουν ανταπόκριση. Οι εταίροι μας εκτιμούν ότι η διαδικασία πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους, σε ευρωπαϊκή επικράτεια, ενώ θέλουν να αποφύγουν τα επιπλέον ανταλλάγματα που θα ζητούσε για κάτι τέτοιο η Άγκυρα, η οποία, διαφορετικά, δεν έχει λόγο να δεθχεί την πρόσθετη επιβάρυνση.

Πάντως, μια πρώτη γεύση των απαιτήσων του Ερντογάν αναμένεται να πάρει σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, όπως εκτιμάται η… λίστα δεν θα είναι μικρή. Στα «εύκολα» συγκαταλέγονται η απαίτηση του Ερντογάν για παρουσία της Τουρκίας σε Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και η καταχώρηση της στις ασφαλείς χώρες προέλευσης προσφύγων.

Στα «δύσκολα», η επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τη Ζώνη Σένγκεν προεξοφλήθηκε ουσιαστικά στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την Κύπρο, άλλωστε, αφορά άμεσα και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, που ήταν και το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα και εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο για ακόμα μία φορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger