Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του, δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, για τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτοί «που πρέπει να ανησυχούν είναι οι λίγοι εσκεμμένα κακοπληρωτές».

Πάντως, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,οι μέχρι τώρα πρακτικές των τραπεζών στις σχέσεις τους με τους πελάτες τους δεν είναι καθησυχαστικές για το κατά πόσο σε πλειστηριασμούς θα οδηγηθούν οι κατοικίες μόνο των κακοπληρωτών. Άλλωστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να οριοθετηθεί το ποιος δανειολήπτης είναι ή δεν είναι «συνεργάσιμος».

Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε:

«Η πρόσφατη τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος καθιερώνει μια σειρά διαδικασιών που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Αφορά μη συνεργάσιμους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις τραπεζών για υποβολή της αναγκαίας πληροφόρησης για την οικονομική τους κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα αποσταλεί σε όλους τους δανειολήπτες που συμπληρώνουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών μια πρώτη ειδοποίηση να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Με τον τρόπο αυτόν, δίνεται παράταση για την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας μέχρι το τέλος του έτους.

Εφόσον οι δανειολήπτες υποβάλλουν τα απαραίτητα στοιχεία στην τράπεζά τους θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους με αντικειμενικές διαδικασίες.

Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι λίγοι εσκεμμένα κακοπληρωτές, που δεν θέλουν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους ακόμα και όταν λάβουν τη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή από την τράπεζά τους».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger