Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κυβερνητικές συμμαχίες μεσοπρόθεσμα επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ίσως να μην αντέξει αυτή τη φορά, όπως τα κατάφερε την προηγούμενη φορά.

 Έτσι κι αλλιώς, η κοινοβουλευτική δύναμη είναι περιορισμένη κατά 7 βουλευτές, ενώ ήδη υπάρχουν ερωτηματικά για τη συνοχή των ΑΝΕΛ, μετά τα περιστατικά με τους κκ. Δημήτρη Καμμένο και Νίκο Νικολόπουλο, που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβερνητική συνοχή απειλείται και από την ψήφιση των μνημονιακών νόμων και ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι χωρίς να είναι απαραίτητη η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να προκληθεί πολιτική αστάθεια, αρκεί και η αποδυνάμωση και συρρίκνωση της σε οριακά επίπεδα για να προκληθεί αβεβαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή η άποψη που θέλει ως ρεαλιστικη και ενδεχόμενη την προσέγγιση με την Ένωση Κεντρώων, με προοπτική την κυβερνητική συνεργασία σε επόμενη φάση.

Στο βάθος της στρατηγικής των συμμαχιών, όμως, βρίσκεται στην πραγματικότητα ένας συνασπισμός με το ΠΑΣΟΚ αν και δεν ομολογείται ανοιχτά, ούτε όμως υπάρχουν αυτή την ώρα προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται στο δημοσίευμα, επιτελείς του κ. Τσίπρα γοητεύονται από την ιδέα να βρεθούν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις, να συνομιλούν δηλαδή με μια μεγάλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και να μην κινούνται απλώς στο χώρο της Αριστεράς, που δεν έχει μεγάλη παρεμβατικότητα στις εξελίξεις. 

Πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται να καλλιεργούν και κορυφαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger