Το Λονδίνο «μαζεύει» κατόπιν εξηγήσεων που ζήτησε η Μόσχα τα όσα γράφτηκαν σε Βρετανικά ΜΜΕ περί εντολής κατάρριψης ρωσικών μαχητικών σε περίπτωση που τα Tornado που επιχειρούν πάνω από το Ιράκ βρεθούν απέναντι τους. Χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα «ανακριβή» προφανώς αντιλαμβανόμενοι στο Foreign Office πώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ανάφλεξη στην περιοχή και πιθανόν να αποτελούσε τα προεόρτια ακόμη και για ένα Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star Sunday που εμφάνιζε το Λονδίνο να έχει δώσει το «πράσινο φως» στους πιλότους της RAF να εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ρωσικά μαχητικά στο Ιράκ και αν χρειαστεί να τα καταρρίψουν, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τον Βρετανό ακόλουθο Άμυνας στη Μόσχα και του ζήτησε εξηγήσεις.  

Κατόπιν της συνάντησης αυτής εκδόθηκε δελτίο Τύπου από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφέρεται πώς δόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις στη Μόσχα από τον ακόλουθο Άμυνας και τα δημοσιεύματα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως «ανακριβείς». Υπήρξε δηλαδή η διαβεβαίωση προς τη Μόσχα πώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Το γεγονός πάντως αυτό έχει προκαλέσει αίσθηση και ερωτήματα, δεδομένου ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν επιχειρούν πάνω από το Ιράκ και τα βρετανικά μαχητικά δεν προσεγγίζουν τον εναέριο χώρο της Συρίας όπου οι Ρώσοι πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS. 

Πιθανόν να πρόκειται για μήνυμα της Βρετανίας, που να αντανακλά και τις απόψεις των ΗΠΑ, να μην επεκταθούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και στην περιοχή του Ιράκ, αφού δεν αποκλείεται η χώρα να ζητήσει από την Μόσχα συνδρομή προκειμένου να εξοντώσει τους θύλακες τζιχαντιστών που δρουν στο έδαφος της. 

Οι Βρετανοί πάντως έχουν ανεβάσει τους τόνους αντιπαράθεσης με τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα καθώς βλέπουν πώς δεν τους παίρνει να κάνουν καμία απολύτως παρέμβαση στο θέμα της Συρίας. Εκεί οι Ρώσοι με τους συμμάχους τους, το Ιράν, την Κίνα και τη Χεζμπολάχ ελέγχουν το παιχνίδι πλήρως και δεν υπάρχει χώρος να εμπλακεί κανείς άλλος. 

Όπως εξηγούν πάντως αναλυτές, μέσα από τα δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ εκφράζεται και μία έντονη ανησυχία της Βρετανίας μήπως και τα αεροσκάφη της εμπλακούν κατά λάθος σε αερομαχία με τα ρωσικά μαχητικά σε μία περιοχή που η Μόσχα έχει αναπτύξει και αντιαεροπορικά συστήματα τύπου S-300, τα οποία «έχουν» στα ραντάρ τους τα βρετανικά, αλλά και τα αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις στο Ιράκ.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όχι μόνο από τα δημοσιεύματα που μετέδωσαν ότι δόθηκε διαταγή στους πιλότους των Tornado να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά αν κινδυνεύσουν στο Ιράκ, αλλά και από την προτροπή του Βρετανού υπουργού Άμυνας προς το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει την συλλογική ασφάλεια στην περιοχή του Βοσπόρου, καλώντας εμμέσως της Συμμαχία να κλείσει τα Στενά και να εμποδίσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. 

Κάτι τέτοιο πάντως φαντάζει αδύνατο να συμβεί, αλλά ακόμη και να συμβεί οι Ρώσοι έδειξαν πώς μπορούν να χτυπούν στόχους του ISIS στη Συρία από την Κασπία Θάλασσα εκτοξεύοντας πυραύλους cruise, ενώ ακόμη δεν έχουν θέσει ολόκληρο το σχέδιο τους σε εφαρμογή…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger