Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά του διαδικτύου. Εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιογράφοι αλλά και αστυνομικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον άντρα που δημιούργησε το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, το οποίο έχει «τρελάνει» το διαδίκτυο και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στις αρχές.
Βρέθηκε ο «πατέρας» του Bitcoin; 

Το μόνο που είχε γίνει γνωστό για τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το Bitcoin ήταν πως ονομαζόταν Σατόσι Νακαμότο, ήταν 32 ετών και ζούσε στην Ιαπωνία. Τώρα, μια νέα έρευνα του Gizmodo ισχυρίζεται ότι πίσω από το ψηφιακό νόμισμα κρύβεται ο Δρ. Κρεγκ Στίβεν Ράιτ από το Σίδνεϊ. Ο Δρ. Ράιτ, κάτοχος δύο διδακτορικών, έχει δηλώσει πολλές φορές θαυμαστής του άυλου νομίσματος. Η ιστοσελίδα Gizmodo, που εξειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, δημοσίευσε δύο συνεντεύξεις γνωστών του Ράιτ, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως ο ταλαντούχος προγραμματιστής και ερευνητής ασφαλείας τους είχε πει πως ήταν αναμεμειγμένος με το Βitcoin. 


O Δρ. Ράιτ

Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο οι συνεντεύξεις αυτές, η αστυνομία του Σίδνεϊ πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ράιτ. Αυστραλιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι δημοσιογράφοι τους είδαν τουλάχιστον 10 αστυνομικούς να ερευνούν το γκαράζ και το σπίτι του άντρα. 


Πριν από μερικά χρόνια, το περιοδικό Newsweek είχε δημοσιεύσει άρθρο ισχυριζόμενο ότι εντόπισε τον Σατόσι Νακαμότο, ένα μαθηματικό από την Καλιφόρνια. Λίγο καιρό αργότερα, ο μαθηματικός διέψευσε το δημοσίευμα αλλά η δημοσιογράφος Λέα Μακ Γκραθ Γκούντμαν ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα ότι ο άντρας αυτός της είχε δηλώσει ευθέως πως είχε κάποια σχέση με το διαδικτυακό νόμισμα. 

Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δένουν τον Δρ. Ράιτ με τη δημιουργία του περίπλοκου αλγόριθμου που οδήγησε στο Bitcoin. 
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, το 2008 ο Ράιτ είχε κάνει μια ανάρτηση στο μπλογκ του στην οποία ανέφερε ότι σκοπεύει να γράψει μια μελέτη για ένα «κρυπτονόμισμα». Στην ίδια ανάρτηση τόνισε ότι όσοι ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί του με κρυπτογραφημένα μηνύματα, θα έπρεπε να το κάνουν χρησιμοποιώντας ένα «κλειδί» PGP που συνδέεται με το όνομα Σατόσι Νακαμότο. Η ανάρτηση αυτή έχει πλέον διαγραφεί από το μπλογκ του Ράιτ. 
Μια δεύτερη ανάρτηση, που επίσης διεγράφη, έγραψε ότι στις 11 Ιανουαρίου του 2009 θα «γεννιόταν» μια έκδοση beta του Bitcoin. 
Υπάρχουν, ταυτόχρονα, και ορισμένα emails μεταξύ του Ράιτ και του εκλιπόντος συναδέλφου και φίλου του Ντέιβιντ Κλέιμαν, που ήταν ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών υπολογιστών για θέματα ασφαλείας και ανάκτησης πληροφοριών.
Στα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα, ο Ράιτ έλεγε στον Κλέιμαν ότι του είχε αναθέσει τη διαφύλαξη ενός καταπιστεύματος που περιέχει 1,1 εκατομμύρια Βitcoins και φέρει την κωδική ονομασία «Tulip Trust».

Αυτό το καταπίστευμα αξίζει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 630 εκατομμύρια δολάρια. 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger