Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κονγκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Κουρδιστάν (DTK), υιοθέτησε ένα ψήφισμα 14 άρθρων, που θέτει ένα πλαίσιο γενικών αρχών του κουρδικού αιτήματός τους για αυτοδιοίκηση στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων, οι κούρδοι ζητούν τη σύνταξη κουρδικού Συντάγματος εντός μιας δημοκρατικής Τουρκίας, ύστερα από την μακροχρόνια διαμάχη που έχει κοστίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Όπως ανέφερε Τούρκος καθηγητής: «Το ψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο των κουρδικών αγώνων που μαίνονται σε πολλές πόλεις της συγκεκριμένης περιοχής, ωστόσο αφορά συνολικά τις διεκδικήσεις των Κούρδων για περισσότερη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές η ειρηνευτική διαδικασία έχει υπονομευθεί, μέχρι και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κούρδους, σε αρκετές περιοχές. 

«Στην επίλυση παρόμοιων προβλημάτων οι ισχυρές κυβερνήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Και η Τουρκία έχει μια ισχυρή κυβέρνηση. Το ΑΚP σχημάτισε μονοκομματική κυβέρνηση μετά από μια σαρωτική εκλογική νίκη», ανέφερε ο Μαντιράτσι, σχολιάζοντας βέβαια και το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσφατα ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση. Δεν είναι σοφό να απομονώνει κανείς το HDP και τους οπαδούς του. Είναι σημαντικό το AKP να τους συμπεριλάβει στη διαδικασία αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος» τόνισε, ο Μπ. Μαντιράτσι...


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger