Μπορεί η ένταση των προηγουμένων ημερών στη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας να φαινόταν ότι είχε αποκλιμακωθεί, αλλά μάλλον τα πράγματα δεν είχαν έτσι ακριβώς. Η Μόσχα σήμερα μίλησε με ντοκουμέντα για τις καταγγελίες περί λαθρεμπορίου πετρελαίου τζιχαντιστών-Τουρκίας. 

Ο αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας μιλώντας σήμερα, ανήμερα Χριστουγέννων, σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, μέσω δορυφόρων, 12.000 βυτία και φορτηγά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. 

«Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι στην περιοχή Ζάκχο (μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν) υπάρχουν 11.775 βυτία και φορτηγά, τα οποία βρίσκονται και από τις δυο πλευρές των τουρκο-ιρακινών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Ρουντσκόι και πρόσθεσε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Συρία έρχεται δια μέσου του οδοφράγματος του Ζάκχο». 

Ο αξιωματούχος του ρωσικού γενικού επιτελείου ανέφερε ακόμη ότι τα επαγγελματικά φορτηγά που είναι φορτωμένα με πετρέλαιο εξακολουθούν και τώρα να διασχίζουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, μέσω διαφορετικών όμως, από των αρχικών, διαδρομών. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των βυτίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Συρία μέσω των βόρειων και δυτικών διαδρομών, μειώνεται συνεχώς.«Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, ο αριθμός των βυτίων  που μετακινούνται μέσω της βόρειας διαδρομής προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπάτμαν έχει μειωθεί σημαντικά» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι και ο αριθμός των φορτηγών που ακολουθούν τη δυτική διαδρομή, ανάμεσα στις τουρκικές πόλεις Ρεϊνχάλι (κοντά στα συριακά σύνορα) και στην Αλεξανδρέττα, έχουν μειωθεί σε 265 οχήματα. 

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία έχει καταστρέψει περίπου 2.000 βυτία τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά πετρελαίου και μάλιστα μόνο την τελευταία εβδομάδα τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν 17 κομβόι βυτίων, αλλά και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες για την εξόρυξη και επεξεργασία πετρελαίου. 


Οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία, αναφέρει το RT, έχουν αναγκάσει τους τρομοκράτες να ψάξουν για νέες διαδρομές για τη μεταφορά του αργού πετρελαίου. Σήμερα τα βυτία κινούνται από την επαρχεία Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμικού κράτος, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ με κατεύθυνση το Ζάκχο και τη Μοσούλη. 

«Παρά την μεγάλη παράκαμψη που χρειάζεται να κάνουν πλέον, το σημείο τερματισμού της διαδρομής του λαθρεμπορίου παραμένει η Τουρκία», κατέληξε ο Ρουντσκόι. 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger