Από την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα παραιτείται ουσιαστικά η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, δεν θα προχωρήσει νομικά η διεκδίκησή τους αφού θεωρείται βέβαιο πως η υπόθεση θα χαθεί στο δικαστήριο.

Η δήλωση – παραίτηση για την μη διεκδίκηση των γλυπτών έγινε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων νομοσχεδίου σχετικού με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ:

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» ήταν η αποστροφή του υπουργού όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τις κινήσεις του υπουργείου για την επιστροφή των μαρμάρων. Η δήλωση προκάλεσε σάλο στα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ Κ. Τασούλα να χαρακτηρίζει «ανήκουστη και απαράδεκτη» την άποψη του κ. Μπαλτά « όχι μόνο -όπως είπε – γιατί ενισχύει την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Βρετανών – αλλά γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα»


«Η γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου δεν προσέδωσε μόνο νομικές συμβουλές αλλά και μια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπερ του αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών. Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή, παγκόσμια δραστηριότητα υπερ της επιστροφής των μαρμάρων που θα ενεργοποιούσε η κίνηση της κυβέρνησης να παραλάβει το πόρισμα – γνωμάτευση» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

www.crashonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger