Την διακοπή κάθε επαφής και των σε εξέλιξη συνομιλιών για εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ αποφάσισε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Αιτία, απόφαση διεθνούς διαιτησίας που αναγκάζει την Αίγυπτο και κρατικές της εταιρείες να καταβάλουν στο Ισραήλ αποζημιώσεις ύψους 1,6 δις δολάρια, για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ, το 2012. 

 Η προσφυγή είχε γίνει από την Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και την εταιρεία που κατείχε τον αγωγό, ζητώντας αποζημιώσεις 4 δις δολαρίων για ζημιές και την διαφορά στο κόστος καυσίμου που αγόραζε μετά την διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. 

 Η διαιτησία έκρινε ότι πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις 1.6 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 245 εκ. στην εταιρεία του αγωγού. Η διακοπή παροχής ήταν αποτέλεσμα πέραν των 10 διαδοχικών δολιοφθορών στον αγωγό, με εκρήξεις κατά την περίοδο της κρίσης στην Αίγυπτο από εξτρεμιστές και Ισλαμιστές, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε την επιβολή αποζημιώσεων. 
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

 Η Αίγυπτος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις εντός έξη εβδομάδων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, ενημερώνοντας ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση και ανακοινώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις για αγορά Ισραηλινού αερίου από την χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, μεταξύ των Noble – Delek και κοινοπραξίας κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών της Αιγύπτου, στις 25 Νοεμβρίου, ξεκίνησαν εντατικές επαφές για εξαγωγές από Ισραήλ, ενώ με άλλο μνημόνιο που υπογράφτηκε πέρσι, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν στο στάδιο των συμφωνιών για αγωγό. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, πριν ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του, επικοινώνησε προσωπικά με τον Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη, τον οποίο και ενημέρωσε πως το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με Ισραήλ σε καμιά περίπτωση δεν θα επηρεάσει την Κύπρο με την οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά. 

Πέτρος Θεοχαρίδης

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger