Του Γιάννη Σιδέρη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι συμπαθής ως άνθρωπος, αλλά η ανάδειξή του ως εκλεκτού δύο πρωθυπουργών, πρώην και νυν, κατά την προσπάθειά του να αναδειχθεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν απορρέει από τη συμπαθή προσωπικότητα του.

Την εμφανή στήριξή του είχε δώσει νωρίς ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από του βήματος της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης: «Ελπίζω κ. Μεϊμαράκη να συνεχίσετε και να σας έχω απέναντί μου, να συνομιλούμε και να μου προτείνετε ισοδύναμα», είχε πει, απαντώντας σε σχόλια του τότε προσωρινού αρχηγού της Ν.Δ. για την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως τον Νοέμβριο. Ο κ. Μεϊμαράκης, και υποψήφιος της Ν.Δ., είχε αρκεστεί να χαμογελάσει ακούγοντας την επιθυμία του πρωθυπουργού.

Ωστόσο τέτοιες αβρότητες δεν πηγάζουν από αστική ευγένεια, καθώς η συγκεκριμένη φράση αποτελούσε άμεση και αδόκιμη παρέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος -και δη του αντιπάλου- την ώρα που εκδηλωνόταν αγώνας για την αρχηγία.

Στη στήριξη «του συστήματος Τσίπρα» προστίθεται από τους αντιπάλους του κ. Μειμαράκη και ο κ. Λαζόπουλος, ο οποίος, μέσα από την εκπομπή του, φέρεται να πριμοδότησε τον επιθυμητό του νυν πρωθυπουργού - με αποτέλεσμα και το γνωστό τραγελαφικό επεισόδιο του «αψίκορου» Αδώνιδος, ο οποίος θέλησε να μπουκάρει στην εκπομπή.

Έτερος πρωθυπουργός, ο φορέας ενός ονόματος - φετίχ για τον κόσμο της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής, που είχε διοχετεύσει εντέχνως αλλά ευκρινώς τη στήριξή του προς τον υποψήφιο αρχηγό. Παράλληλα, οι καραμανλικής επιρροής βουλευτές, τάχθηκαν μαζικά υπέρ του. Ο ίδιος δεν αποστασιοποιήθηκε ούτε για το θεαθήναι της στήριξης. Αντιθέτως σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 9ο.84, είχε δηλώσει εύχαρις και ευγνώμων: «Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που ο Κώστας Καραμανλής έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με στηρίζει»!

Τον κ. Μεϊμαράκη στηρίζει φυσικά και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Δεν κάνουμε δίκην προθέσεων, ενδεχομένως να τον στηρίζει αυτόνομα. Ωστόσο, η κοινή λογική λέει ότι η στήριξη που του παρέχει είναι παρελκόμενο της κυβερνητικής προσπάθειας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μακροημέρευση - με δεδομένη την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει, και θα αντιμετωπίσει εντονότερα, άμα τη ελεύσει του νέου έτους.

Στο κάδρο των υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη μπήκε απρόσμενα ως αστάθμητος παράγοντας και ο γνωστός θιασώτης των Οικουμενικών κυβερνήσεων, Βασίλης Λεβέντης. Το κόμμα του, αφού διέβλεψε αρχή ρήξης μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών», κάλεσε τον κ. Καραμανλή «ανοιχτά» να στηρίξει τον Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο!

Τα στρατόπεδα όντως συμπτύσσονται!

Η στήλη δεν αρέσκεται σε συνωμοσιολογία, όμως: Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ενωτικός ων, ήταν τόσο προσηνής προς τον κ Τσίπρα στο Debate, που πρότεινε να πιουν και καφέ μαζί στην Κουμουνδούρου για να τα πουν! Παράλληλα είναι αυταπόδεικτο ότι προς τον κ. Μεϊμαράκη συγκλίνουν οι δυνάμεις εκείνες που θεωρούν λύση στα προβλήματα της χώρας μια οικουμενική κυβέρνηση με τις πολιτικές δυνάμεις ως έχουν:

Να συνεχίσει δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια οικουμενική κυβέρνση, στηριζόμενη σε κάποια αποκούμπια, χωρίς από τους εν δυνάμει εταίρους της να της επιβληθούν δραστικοί όροι ποιοτικής αλλαγής του «διοικείν» της - το οποίο ήδη γνωρίσαμε.

Και αυτό ασχέτως αν στο σύντομο διάστημα που πέρασε από τις εκλογές έχουν αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα, η κυβέρνηση έχει ήδη φθαρεί, και αγκομαχάει στον μνημονιακό ανήφορο, έχοντας μείνει από δυνάμεις.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger