Για μία «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη» έκανε λόγο αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Παλαιστινιακό.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση της Παλαιστίνης.  «Σήμερα είναι ιστορική ημέρα για τη χώρα, τη Βουλή και την κοινωνία. Θα ξεκινήσω από το πρωί, το ψήφισμα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι μία κίνηση αναγνώρισης των αγώνων του παλαιστινιακού λαού. Είναι μία ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης που επιβάλλεται από το αίσθημα δικαίου και από τις διαχρονικές σχέσεις των λαών μας. (...)  Η χώρα μας πρέπει να μπορέσει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ώστε να να βρεθεί μία βιώσιμη, ειρηνική λύση στο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Η κυβέρνηση διακήρυξε σε όλους τους τόνους την ανάγκη για συνεργασία και κινητοποίηση, για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Ερχόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. «Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσδιορισμού να συμβιώσουν όπως τους αξίζει. Κλείνει έτσι ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής που οδήγησε ακόμα και σε καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: 

Κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης για ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό κράτος σε άλλα ζευγάρια.

«Θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τα νομικά πλαίσια, εδώ βίωσαν τις διακρίσεις, στερήθηκαν δικαιώματα. (...) Ανοίγει ένας νέος κύκλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ότι μας αφορά είναι μία δέσμευση που πραγματοποιείται, μία αυτονόητη δέσμευση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «μία ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη, μία μεγάλη νίκη των δικαιωμάτων σε έναν διαρκή αγώνα με ορίζονται την ισοελευθερία».

«Κάτι αλλάζει σήμερα με την ψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου, διότι το κάθε βήμα αφήνει ίχνη και οι συντεταγμένμες αλλάζουν, έστω και ελάχιστα. Αυτή η μικρή αλλαγή παράγει αποτελέσματα που βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί με την ψήφιση αυτού του νόμου θα δικαιώσουμε τους αγώνες και τις προσδοκίες πολλών ανθρώπων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας,  σημειώνοντας ότι η νομική αναγνώριση της σχέσης των ομόφυλων ζευγαριών θα λύσει πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. «Το ίδιο κάνουμε και για ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, που λόγω νομικών κενών αντιμετώπιζαν πολλά πρακτικά ζητήματα» συμπλήρωσε. 

Αναφέρθηκε στη νομική αναγνώριση της σχέσης, της περιουσιακής κατοχύρωσης, της ασφάλισης και φορολογίας. 

«Αυτή η τομή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε»  ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Χρειάζεται εγρήγορση και συστράτευση ώστε να μην κυριαρχήσει το σκοτάδι. Για να κυριαρχήσει η Δημοκρατία. Ανοίγουμε δρόμους και πιστεύω ότι αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα για δικαίωση των υπαρχόντων αγώνων» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.  

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger