Την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα επιθυμεί διακαώς η Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως προσανατολισμένο τόσο το Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο  με τον  πρωθυπουργό να έχει δώσει το τέμπο.

Η νέα χρονιά ξεκινά ιδιαιτέρως δύσκολα για την Κυβέρνηση καθώς το ασφαλιστικό θα προκαλέσει ρήγμα τόσο στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και στην κοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να στηρίζει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου και μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο αυτό των εργασιακών σχέσεων. 

Η θέση του Ταμείου είναι γνωστή και σκληρή, απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση κάθε μορφής συλλογικής σύμβασης είναι τα βασικά σημεία αιχμής. Φυσικά το ΔΝΤ ήταν ο μόνος σύμμαχος της Ελλάδας για το κούρεμα του χρέους, ωστόσο το θέμα αυτό έχει υποχωρήσει από την Κυβερνητική ατζέντα και έχει επικρατήσει η άποψη της Γερμανίας για παράταση της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια αλλά και με σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο newpost ότι πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για την αποχώρηση του Ταμείου, αφού δεν χρηματοδοτεί εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που ζητεί τα τελευταία 5 χρόνια δεν έγιναν. Βάση αυτής της εξέλιξης αλλά και των πρόσφατων δηλώσεων Τόμσεν σε αυτό το πλαίσιο  το Μαξίμου εκτιμά ότι ένα «βελούδινο διαζύγιο» είναι εφικτό. Πάντως το Βερολίνο δεν θέλει ούτε να ακούει κάτι τέτοιο δυσκολεύοντας εξαιρετικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , στην οποία τους καλεί να απαντήσουν στο εάν υιοθετούν τη θέση του ΔΝΤ για την άμεση ανακούφιση του χρέους στην Ελλάδα; και αν όχι, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη του ΔΝΤ εάν εξακολουθούν α θεωρούν  αναγκαία τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα;

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο παραδέχθηκε ότι είναι λάθος ο σχεδιασμός των προβλέψεων ανάπτυξης και της σχεδιαζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, που οδήγησαν σε ανεπιθύμητα και κοινωνικά άδικα αποτελέσματα ενώ επανέλαβε ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger