Με κοινό αίτημα που κατέθεσε Ελλάδα Γερμανία και Τουρκία επικυρώθηκε και επίσημα πλέον η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα η παρουσία του στο Αιγαίο...

με σκοπό την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων αλλά και του μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα.
Η απόφαση πάρθηκε με συμφωνία των υπουργών Αμύνης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις που έκανε είπε: «Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας» και συνέχισε τονίζοντας: «Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο».

Μετά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε ο γγ διευκρίνισε επίσης πως με βάση τη συμφωνία που έγινε ελληνικές και τούρκικες ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα η μια χώρα της άλλης ούτε και στον εναέριο χώρο ενώ πρόσθεσε πως η ναυτική νατοϊκή δύναμη SNMG2 θα είναι αυτή που θα αναλάβει τις περιπολίες στο Αιγαίο υπό γερμναική διοίκηση.

Όπως διευκρινίστηκε η SNMG2 θα αναάβει την αναγνώριση την παρακολούθηση αλλά και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο.

Η έναρξη της επιχέιρησης αναμένεται να γίνει άμεσα χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως μοναδικός στόχος της είναι η αντμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων και των εγκληματικών ενεργειών σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές και την ΕΕ.

Οι ροές των μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δημιουργούν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ μιλώντας για τη νατοϊκη απόφαση δήλωσε: «Υπάρχει ένα εγκληματικό συνδικάτο που εκμεταλλεύεται αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους και αυτή είναι μία οργανωμένη επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων. Το να στραφούμε εναντίον του είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα...Αυτό είναι ο κύριος στόχος ».

Ελληνικά και τουρκικά πλοία θα παραμείνουν ωστόσο στα χωρικά τους ύδατα η καθεμία χώρα στα δικά της αντιστοίχως ενώ οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από νατοϊκά πλοία θα επιτρέφουν στην Τουρκία.

Ο Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις που έκανε είπε πως η συγκεκριμένη συμφωνία αλλάζει τελείως τα πράγματα όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως αυτό που ουσιαστικά καταφέρανε είναι μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης...

Παράλληλα, τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger