Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού.

Σύμφωνα με την Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

Το προσφυγικό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 25.000 πρόσφυγες και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων.

Την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό ενώ σε αυτό αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. 

Όπως είπε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", οι χώροι που προετοιμάζονται για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι χώροι έκτακτης ανάγκης και όχι κανονικοί χώροι φιλοξενίας, και τόνισε ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει δημιουργηθεί και για το οποίο έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ., πρέπει να εφαρμοστεί.

"Είχαμε υπολογισμό να χτίσουμε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots (τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & Διαβατά). Έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα", δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Κάνοντας λόγο για ενιαίο σχέδιο, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι υπολογίζεται, βάσει των μελετών που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις, ότι θα εγκλωβιστούν 50.000 - 70.000 άνθρωποι στη χώρα, μέσα στoν επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger