Δεν σέβεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε την αποφυλάκιση δύο δημοσιογράφων, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν είμαι σε θέση να εγκρίνω αυτή την απόφαση. Το λέω πολύ καθαρά: δεν τη σέβομαι», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για επίσκεψη σε χώρες της δυτικής Αφρικής.

Την περασμένη Παρασκευή ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την προφυλάκισή τους για περισσότερες από 90 ημέρες.

Μια ημέρα νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως τα δικαιώματά τους «παραβιάστηκαν», ενώ η δίκη τους θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου.

«Πιστεύω σθεναρά στην προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά δεν πιστεύω πως η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια καλυμμένη επίθεση στη χώρα. Και δεν πρόκειται εδώ για την ελευθερία της έκφρασης, αλλά για μια υπόθεση κατασκοπείας», υποστήριξε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία του Τύπου χωρίς όρια. Αυτό δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου». Οι δύο δημοσιογράφοι, σφοδροί αντίπαλοι της τουρκικής κυβέρνησης, κατηγορούνται για κατασκοπεία, για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων και για απόπειρα πραξικοπήματος.

Τον περασμένο Μάιο δημοσίευσαν ένα άρθρο και δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει Τούρκους αστυνομικούς να σταματούν και να ερευνούν, τον Ιανουάριο του 2014 στα συριακά σύνορα, φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές στη Συρία.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση του οποίου αρνείται κατηγορηματικά ότι παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη στις ένοπλες οργανώσεις που αντιτίθεται στον Σύρο πρόεδρο.

Τότε οι αρχές είχαν δηλώσει πως η αυτοκινητοπομπή περιείχε «βοήθεια» που προορίζονταν για τους τουρκόφωνους στη Συρία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger