Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών. Ο Έλληνας δημοσιογράφος που ξεσκέπασε τους πανίσχυρους Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρι Κίσινγκερ.

Είναι αρχές δεκαετίας του ’70. Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Νίξον και υπουργός Εξωτερικών ο Κίσινγκερ.
Ο Δημητρακόπουλος βρίσκεται στο στόχαστρο των συνταγματαρχών της Χούντας καθώς και των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών. Τα κείμενά του στην «Herald Tribune» εναντίον της Χούντας, ενοχλούν πολύ. Η ελληνική ιθαγένεια του έχει αφαιρεθεί από το καθεστώς των Συνταγματαρχών.
Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, στα αρχεία του αμερικανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπήρχε φάκελος με τον τίτλο: «Θάνατος του Δημητρακόπουλου σε ελληνικές φυλακές»! Όχι τυχαία. Ο Δημητρακόπουλος είχε δεχθεί αρκετές απόπειρες δολοφονίας και απαγωγής του.
Ο Δημητρακόπουλος αποδεικνύεται πολύ σκληρός. Από την θέση του πολιτικού συμβούλου του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μαγκόβερν, προσπαθεί να συντονίσει τον αντιδικτατορικό αγώνα ερχόμενος σε επαφή με πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς όπως ο Τεντ Κένεντι.
Αποκαλύπτει την χρηματοδότηση του Ρίτσαρντ Νίξον από τον ελληνοαμερικανό κροίσο των πετρελαίων, Τομ Πάπας ο οποίος έδωσε, παράνομα, 549.000 δολάρια στη χούντα, η οποία με τη σειρά της τα έστειλε για τον προεκλογικό αγώνα του Ρίτσαρντ Νίξον και του Σπύρου Άγκνιου, το 1968.
Η συγκεκριμένη πληροφορία, μεταφέρθηκε από τον Δημητρακόπουλο στον Λάρυ Ομπράϊαν, τότε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, και οδήγησε στο περίφημο σκάνδαλο Watergate και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα (1974).

Μαζί του αποχώρησε από το προσκήνιο και ο Κίσινγκερ.
Όταν έπεσε η Χούντα, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Αρκετά χρόνια μετά τιμήθηκε από τον (τέως πια) πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger