Άναψαν τα αίματα όσα δήλωσε…..Πανικός , οργή και αγανάκτηση από τους κάτοικους…..Ιδιαίτερη βαρύτητα στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και στους χώρους φιλοξενίας των παιδιών δίνει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους, που παρουσίασε ο υπουργός Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, αφού διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση των εργασιών έως τις 15 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στα 7 κέντρα.Όπως είπε:

Στη Λέσβο οι εργασίες έχουν σχεδόν τελειώσει. Στη Χίο, η κατάσταση είναι καλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για το φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου. Στη Σάμο θα διατεθούν σκηνές και θα δημιουργηθούν υποδομές για τουαλέτες. Στην Κω θα γίνει επίταξη του οικοπέδου όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο -ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε δύο ιδιώτες- επειδή ο ένας εκ των ιδιοκτητών εκφράζει διαφωνίες. Στη Λέρο είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς υπάρχει προσφορά των ΕΛΠΕ για μια έκταση μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ψυχιατρείου. Στη Σίνδο, όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί, θα δημιουργηθούν κοιτώνες και θα διατεθούν σκηνές. Το ίδιο θα γίνει και στο φυλασσόμενο στρατόπεδο στο Σχιστό.

Στα κέντρα θα δημιουργηθούν τα εξής τμήματα:

- Τμήμα μεταφορών που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης

- Τμήμα υγειονομικού το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Στο τμήμα θα υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με ιατρό παιδίατρο και για τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ. Στο τμήμα θα γίνεται ειδική καταγραφή.

- Τμήμα υποδομών που θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους και θα συντονίζει το έργο των τοπικών εργολάβων. Θα συντρέξουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.λπ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.

- Τμήμα σίτισης στο οποίο θα διατεθούν 10 κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της ΕΕ συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του συσσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τα στάνταρ στο θέμα της σίτισης των προσφύγων.Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η αστυνομία. Επίσης θα διατεθούν 600 σκηνές των 10 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες, ενώ αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ για το περιεχόμενο των δράσεών τους, καθώς και με το δήμο και την περιφέρεια στα θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, τη λειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας κ.λπ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε πολύ καλή εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει το τουρκικό λιμενικό και τη Frontex με την παροχή πληροφοριών για την αναχώρηση ενός πλοίου με πρόσφυγες, ώστε η μετακίνησή τους να τερματίζεται στα παράλια της Μικράς Ασίας και οι επιχειρήσεις να διεξάγονται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης να σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική προς την Τουρκία γιατί αυτό διευκολύνει τους διακινητές.Σημείωσε όμως ότι όταν στις συνόδους των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να συμμετάσχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς εκτιμούσε ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των υπουργείων Δημοσίας Τάξης και Εσωτερικών και αγγίζει θέματα ασφάλειας και άμυνας. «Τότε δεν μας είχαν συνδράμει όλοι», είπε ο υπουργός που σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.

Όσον αφορά το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Το οικονομικό κόστος, είπε, βαρύνει την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Προς το παρόν, έχουν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο ειδησιογραφικό πρακτορείο.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης εκτίμησε ότι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους θελήσουν να μεταφέρουν μετανάστες.

Το συντονισμό των δράσεων, είπε ο υπουργός, θα έχει το κεντρικό ενιαίο όργανο διαχείρισης μετανάστευσης σε μη διαβαθμισμένο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, στο οποίο θα συμμετέχουν σύνδεσμοι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική είναι το υπουργείο Μετανάστευσης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει σχετικά και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και στα επτά κέντρα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger