Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Οι τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις στο Αιγαίο, που δεν είναι φαινόμενο πρόσφατο αλλά διαχρονικό, γίνονται όλο και μεγαλύτερες όσο η Ελλάδα εφαρμόζει μια πολιτική κατευνασμού και ταυτόχρονα διαπράττει και μεγάλα στρατηγικά λάθη. Όπως έχουμε αναλύσει με σειρά άρθρων μας, αλλά όχι μόνο εμείς αλλά και πλήθος άλλων αναλυτών, το πιο πρόσφατο στρατηγικό λάθος της Ελλάδας ήταν που με τη θέληση της ενέπλεξε το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. 

Αυτό υπήρξε η ευκαιρία της Τουρκίας να βάλλει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Συμμαχίας, που μπορεί να είναι άτυπες, όμως επεξεργάζονται λύσεις που μέχρι τώρα είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων ενώ θα αποτελέσουν κάποια στιγμή σημεία αναφοράς και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι αρχίσανε να μιλάνε για εναέριο χώρο του Αιγαίου και για θάλασσα του Αιγαίου λες και το Αιγαίο να μην έχει κράτη που ασκούν κυριαρχία σε αυτό. 

Δηλαδή δεν θέλουν να γίνεται αναφορά σε εναέριο χώρο ή χωρικά ύδατα της Ελλάδας, προκαλώντας προφανώς σαφέστατα υπονοούμενα κυριαρχίας, τα οποία φυσικά δεν αρνούνται να διατυπώσουν και επίσημα. Έναντι αυτών δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να συνομιλεί και να δέχεται ένα ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που σαφέστατα η ουδέτερη θέση του είναι σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, δεχόμενο ουσιαστικά τις απόψεις των Τούρκων.Έτσι, για υποτιθέμενες παραβιάσεις !!!!!! που προκαλούνται από τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αιγαίο !!!!!!!!, κάνει λόγο η Άγκυρα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συνάντηση του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Απαντώντας στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι το ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες στην αποστολή του στο Αιγαίο, γιατί οι τούρκοι βάζουν προσκόμματα, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών σημειώνει: «Οι κατηγορίες ότι η Τουρκία δημιουργεί εμπόδια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν στέκουν και είναι άδικες. Όπως είναι γνωστό οι υποτιθέμενες παραβιάσεις στον εναέριο χώρου του Αιγαίου !!!!!!! προκαλούνται από προβλήματα που υπάρχουν στη θάλασσα του Αιγαίου !!!!!!!!!!». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιγκλίτς, «η Τουρκία προσπαθεί ειλικρινά και επιδεικνύει τη θέληση για ένα οριστικό διακανονισμό !!!!!!!!!! που θα έχει διάρκεια επί μιας σειράς προβλημάτων που υπάρχουν στο Αιγαίο !!!!!!. Προσδοκούμε στην ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών και σε μια λύση διαρκείας».

Θεωρούμε ότι μετά και από αυτές τις επίσημες δηλώσεις του Μπιγκλίτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πού μιλάει για κάποιες προσδοκίες από το ΝΑΤΟ, να κατάλαβε επιτέλους ότι δεν υπάρχει καμία προσδοκία και ότι η συνέχιση της παραμονής του στο Αιγαίο θα φέρει δυσάρεστες εξελίξεις για τη Χώρα. Οι Τούρκοι προσπαθούν πλέον να μιλάνε για εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου λες και το Αιγαίο είναι κάποια άλλη χώρα … Βέβαια για τους Τούρκους είναι προφανές ότι αυτή η άλλη χώρα είναι η Τουρκία …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο... 


pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger