Μεγάλη Εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου αντιδρούν στο πακέτο των 9 δισ ευρώ -Οι «53+» μιλούν για «ηρωική έξοδο»

Σε μία κλωστή κρέμονται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και η τύχη της κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων. Η ανυποχώρητη απαίτηση της τρόικας για δέσμευση της Αθήνας σε ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ, πέραν του συμφωνημένου των 5,4 δισ ευρώ, - δηλαδή ένα νέο, «προληπτικό» μνημόνιο, για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018 - προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τίποτα δεν εμπνέει σιγουριά ότι θα περάσει μία τέτοια συμφωνία από τη Βουλή.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιούν παρασκηνιακά ότι το πακέτο των 9 δις «δεν αντέχεται» και ότι είναι μακριά από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό. Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφιαλτική για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς η κίνηση των «53+» έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος των βουλευτών, που ελέγχει και υπολογίζονται γύρω στους δέκα. Εάν προσθέσει σε αυτούς και έναν αριθμό ανένταχτων σε ομάδες βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν, είναι σαφές ότι απειλείται η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι στις γραμμές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξαπλώνεται η ιδέα για «ηρωική έξοδο» που είχαν ρίξει προ ημερών στο τραπέζι οι «53+» για την περίπτωση που οι δανειστές επιβάλλουν μία εξευτελιστική συμφωνία στην Αθήνα.

Ελπίζει σε κατανόηση από τους εταίρους

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνει όλες τις δυνάμεις του στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν και πάλι από την Κυριακή με τους δανειστές, ώστε να πείσει τους Θεσμούς ότι δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να περάσει το πακέτο των πρόσθετων, «προληπτικών» μέτρων από τη Βουλή για νομοθέτηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό θα επιτευχθεί και ότι θα βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύσχημος και τελικά διαχειρίσιμος πολιτικά τρόπος για να σιγουρευτούν οι δανειστές πως εάν η χώρα δεν πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018) τότε αυτόματα θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Επικαλούνται μάλιστα σχετικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί θεσμοθέτηση ονομαστικών μέτρων, ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι την τελευταία στιγμή θα αποδώσει και η πολιτική διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Τσίπρας, πιέζοντας ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες να «δώσουν μία ευκαιρία στη σταθερότητα στην Ελλάδα». Αναμένουν λοιπόν μία συμφωνία έως το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου αυτή να περάσει από το Eurogroup την Μ. Πέμπτη και να αρχίσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή από τα μέσα της εβδομάδας μετά το Πάσχα. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές και τα στελέχη να «ηρεμήσουν» τις μέρες των εορτών και να μην αναγκαστούν να απολογούνται για την ψήφος τους, όταν θα βρεθούν με τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Δεν φοβάται ότι θα τον ρίξουν ο Τσίπρας

Παράλληλα τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες είναι αυστηρά. Μέσω συνεργατών του κυρίως, ο πρωθυπουργός ζητά από την εσωκομματική αντιπολίτευση να περιμένει την τελική συμφωνία και να μην προτρέχει, διαμορφώνοντας αφόρητες συνθήκες γύρω από τη διαπραγμάτευση. Και τους καλεί να αντιληφθούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προκύψουν οι όροι της εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι οι «53+», όπως και άλλοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν στρατηγικό αδιέξοδο, πολύ δε περισσότερο που ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στην κυβέρνηση, με πρώτον τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγείται της διαπραγμάτευσης και άρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το τελικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι υπάρχουν βουλευτές και εσωκομματικές ομάδες που θέλουν ή θα τολμήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο και ότι πρόκειται για μία σαφώς διαφορετική κατάσταση από την περσινή διαφοροποίηση της ομάδας Λαφαζάνη, η οποία τελικά τράβηξε το δικό της δρόμο. Οι «53+» αποδέχθηκαν τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου και επέλεξαν την κοινή πορεία με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνουν από το Μαξίμου. Είναι δε πιθανόν, εάν τα πνεύματα οξυνθούν στο εσωκομματικό πεδίο η ηγετική ομάδα να καλέσει τους διαφωνούντες βουλευτές να παραδώσουν την έδρα και να τηρήσουν τη σχετική δέσμευση με την οποία πολιτεύτηκαν και εξελέγησαν – με λίστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά – στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση, ενώ δεν φαίνεται να προχωρά ούτε το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης, με συνεργασίες με την κεντροαριστερά.
Η κυβέρνηση είναι ήδη σε – παρασκηνιακή – τροχιά ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των σχετικών ψηφοφοριών στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σαρωτικός και θα επιφέρει αλλαγές ισορροπιών στην κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να ξαναμοιράσει την τράπουλα της εξουσίας.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger