Τρομοκρατική ενέργεια ή τουρκικός πύραυλος χτύπησε το Α320 της EgyptAir νοτιοανατολικά της Καρπάθου κι ενώ μας χωρίζουν 24ωρα από την επέτειο των 10 χρόνων από το δολοφονικό χτύπημα του Τούρκου πιλότου στο αεροσκάφος ου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη; Δεν έχουν περάσει άλλωστε ελάχιστες ώρες από την προειδοποίηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνο για “ατύχημα με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο”.
Μήπως οι Τούρκοι πέρασαν το αεροπλάνο για ελληνικό μαχητικό και το χτύπησαν; Aλλωστε η ανακοίνωση της ΥΠΑ που ακολουθεί περιγράφει έναν πιλότο με ευχάριστη διάθεση μία ώρα πριν χαθεί από το ραντάρ.



Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα.

Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του.

Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου.

Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στην συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου.

Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως ότι το αεροσκάφος της EgyptAir έχει συντριβεί, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως τα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτά της επίθεσης και της τρομοκρατίας.

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Ο Γάλλος εμπειρογνώμων, Ζαν-Πολ Τροαντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής Μονάδας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» πως η εξαφάνιση οφείλεται «σε επίθεση». Μάλιστα τόνισε πως τα σενάρια είναι τρία: είτε βόμβα μέσα στο αεροσκάφος, είτε βομβιστής αυτοκτονίας, είτε επίθεση με πύραυλο όπως στο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Ζαν-Πολ Τροαντέκ στο Europe 1
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις και τις υποθέσεις μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ του αεροσκάφους της EgyptAir. Προτεραιότητα έχει να αρχίσει η έρευνα και να εντοπιστούν, αν είναι δυνατόν τα συντρίμμια από το αεροσκάφος και η τελική θέση της ατράκτου.
Μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις … ”υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα έκρηξης μέσα στο αεροπλάνο είτε μίας βόμβας ή ένός βομβιστή αυτοκτονίας. Η πιθανότητα ενός τεχνικού προβλήματος όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, υπάρχει, αλλά δεν είναι το πιθανότερο. Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε την περίπτωση χτυπήματος από πύραυλο, όπως συνέβη στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014».

«Αν το πλήρωμα δεν στείλει ένα σήμα κινδύνου, σημαίνει ότι αυτό που συνέβη ήταν πολύ ξαφνικό. Ένα πρόβλημα με τη μηχανή ή ένα τεχνικό λάθος, δεν θα προκαλούσε ένα άμεσο ατύχημα. Στην περίπτωση αυτή, το πλήρωμα δεν είχε αντιδράσει, πράγμα που μας κάνει να σκεφτούμε πως την ύπαρξη βόμβας». 



Ο κ. Τροαντέκ, που θεωρείται από τους αξιόπιστους ερευνητές ατυχημάτων στον χώρο της αεροπλοΐας, όπως αναφέρει η Mirror, είπε επίσης ότι το γεγονός πως δεν υπήρχε από την πλευρά του πιλότου ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης σηματοδοτεί ότι «είχαμε ένα βίαιο γεγονός».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger