Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσει σε μεγάλο βαθμό από ένα Brexit. Τους τελευταίους μήνες, αμέτρητες σχολιαστές, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα, έχουν κατηγορηματικά έκανε αυτό το σημείο. Αλλά λίγοι οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το ίδιο ισχύει και για την Κίνα. Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν μια δαπανηρή οικονομική και πολιτική πλήγμα στην Κίνα, η οποία ανησυχεί το Πεκίνο. Έτσι, η Κίνα έχει ήσυχα αλλά σταθερά αντίθετοι ένα Brexit, ένα μήνυμα το οποίο ο Πρόεδρος Xi Jinping προσωπικά παραδοθεί κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη του 2015 επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο .Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σε μια άνευ προηγουμένου ρήξη με την επίσημη πολιτική της noninterference στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, το Πεκίνο εξέδωσε επίσης μια δήλωση ότι « η Κίνα ελπίζει να δει μια ευημερούσα Ευρώπη και μια ενωμένη ΕΕ ." Το μήνυμα είναι σαφές.
Αλλά γιατί είναι η Κίνα τόσο ανησυχεί βαθύτατα από την προοπτική της Brexit;Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί η Κίνα δίνει τόσο μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν τρεις λόγοι.
Πρώτον και κύριον, το Πεκίνο ελπίζει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στενή σχέση της με τη Βρετανία να επηρεάσει την πολιτική της Κίνας της ΕΕ.Αντιμέτωποι με την πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία στην Ασία, η Κίνα έχει στραφεί περισσότερο προς την ΕΕ να συνεχίσει τις οικονομικές ευκαιρίες, μια στροφή που υπήρξε ένας από τους κύριους παράγοντες που βρίσκονται πίσω του Πεκίνου Μία ζώνη, ένας δρόμοςστρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα έχει καλλιεργηθεί μια όλο και πιο στενή πολιτική και οικονομική σχέση με τη Βρετανία, με τις ελπίδες της δημιουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου ως επικεφαλής εταίρο και υπέρμαχος της εντός της ΕΕ. Ηγεσία της Κίνας έχει κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες για να επιζητήσει κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι πιστά PROTRADE, ειδικά υπουργός Οικονομικών George Osborne , μια πιθανή διάδοχος του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Η στρατηγική αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς σε δύο βασικά ζητήματα. Παρά τις σοβαρές εσωτερικές και διεθνείς της αντιπολίτευσης, η βρετανική κυβέρνηση έχει πιέσει την ΕΕ να χορηγήσει την Κίνα καθεστώτος οικονομίας της αγοράς , η οποία θα επιτρέψει στο Πεκίνο να μειώσει τη σοβαρή απειλή που έχει δασμών αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν για τα κινεζικά προϊόντα. Το Λονδίνο έχει επίσης υποστηρίξει δημοσίως μια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ΕΕ-Κίνας ελεύθερων συναλλαγών συμφωνία , η οποία βλέπει το Πεκίνο ως μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνει σημαντικά γιγαντιαία εμπορική και επενδυτική σχέση της με την Ευρώπη. Από την πλευρά της Κίνας, ένα πρόσθετο όφελος από μια τέτοια ελεύθερων συναλλαγών συμφωνία, θα ήταν να κάνει το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις εταιρική πιο δύσκολη. Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση, θα παραδώσει ένα σοβαρό πλήγμα για τα σχέδια της που επηρεάζουν την ΕΕ με τη βοήθεια της Βρετανίας Πεκίνου. Θα αποδυναμώσει επίσης την ΕΕ ως ένα δυνητικό οικονομικό και πολιτικό εταίρο για την Κίνα.
Δεύτερον, η Βρετανία δίνει την Κίνα ζωτικής σημασίας πρόσβαση στο γιγαντιαίο, αλλά είναι δύσκολο να διεισδύσει ευρωπαϊκή αγορά. Πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στο σχετικά φιλελεύθερη βρετανική οικονομία ως ένα σκαλοπάτι για να διεισδύσουν στην έντονα ρυθμιζόμενη αγορά της ΕΕ άνω των 500 εκατομμύρια δυνητικούς πελάτες. Μια τέτοια στρατηγική επένδυση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κινεζικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ανεβάσουμε την αλυσίδα αξίας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, και αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις επενδύσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ασφάλεια και την άποψη τεχνολογίας λόγω μεταφοράς. Φυσικά, ένα Brexit θα αποκόψει την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά της ΕΕ μέσω της Βρετανίας.Wang Jianlin, ο ιδρυτής της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ακινήτων και την ψυχαγωγία ομάδα Dalian Wanda, και μια σημαντική κινεζική επενδυτή στη Βρετανία, προειδοποιεί ότι «Brexit δεν θα είναι μια έξυπνη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα εμπόδια και προκλήσεις για τους επενδυτές . "Ακόμη πιο δυσοίωνα, ο ίδιος προβλέπει ότι σε περίπτωση Brexit" πολλές κινεζικές εταιρείες θα εξετάσει τη μεταφορά ευρωπαϊκή έδρα τους σε άλλες χώρες. "Σύμφωνα με γνώστες, οι κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη τεθεί σε αναμονή επιχειρηματικές συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και νευρικά αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Τρίτον, το Λονδίνο καταλαμβάνει μια κρίσιμη θέση στη στρατηγική της Κίνας για διεθνοποίηση του γουάν. Ως κορυφαίος οικονομικό κέντρο του κόσμου, που βρίσκεται στο εσωτερικό της ΕΕ και σε μια ζώνη ώρας που καλύπτει την Ανατολική Ασία, ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, το Λονδίνο προσφέρει το ιδανικό εφαλτήριο για την προώθηση του γιουάν εκτός της Ασίας. Εδώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η διεθνοποίηση του γουάν αποτελεί βασικό στόχο για την κυβέρνηση της Κίνας. Θα επιτρέψει στο Πεκίνο να εκδώσει χρέος γιουάν, δημιουργία ανάπτυξης χρηματοδότησης με γνώμονα, την ίδια απεξαρτηθούν από την εξάρτησή της από ξένα νομίσματα και να αποδείξει ότι το γουάν είναι ένα σταθερό, ελεύθερο κυμαινόμενο νόμισμα με το οποίο άλλες χώρες μπορούν να διακανονίζουν τις συναλλαγές τους με την Κίνα. Πιο ουσιαστικά, η διεθνοποίηση του γουάν θα επιτρέψει την Κίνα να γίνει ένας από τους διαμορφωτές της παγκόσμιας χρηματοδότησης και μια αληθινή μεγάλη δύναμη, γιατί όπως βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ φορά σημείωσε, « μεγάλες δυνάμεις έχουν μεγάλη νομίσματα ." Ως εκ τούτου, η επιλογή του Λονδίνου ως το κέντρο της στρατηγικής διεθνοποίησης γιουάν είναι τόσο σημαντική στην Κίνα.
Τα πρώτα σημάδια ότι η στρατηγική αυτή λειτουργεί είναι ήδη ορατά. Μετά μάρτυρες συνεπείς αυξήσεις στις συναλλαγές γιουάν κατά τα τελευταία χρόνια, το Λονδίνο έχει γίνει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο για τις συναλλαγές γιουάν μετά το Χονγκ Κονγκ , ενώ το σύστημα αγορά συναλλάγματος του Πεκίνου, θυγατρική της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, μόλις ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει ένα υποκατάστημα στο Λονδίνο . Αν η Βρετανία αφήνει την ΕΕ, δεν είναι βέβαιο ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ένα καλό όχημα για διεθνείς φιλοδοξίες γιουάν της Κίνας και των σχετικών σχέδιά της να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον κόσμο της υψηλής χρηματοδότησης. Ειδικότερα, βασικό ρόλο του Λονδίνου ως το κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρώπης που προσφέρει « διαβατηρίου », το οποίο επιτρέπει σε κάθε έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (και ρυθμιζόμενη) χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να λειτουργεί και ανοιχτή υποκαταστήματα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς περαιτέρω εγγραφή, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Πέρα από αυτά τα μεγαλύτερα, στρατηγικούς λόγους, η Κίνα είναι επίσης ασχολείται με τις άμεσες ενέργειες α Brexit θα έχει για την ΕΕ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, με την οποία το Πεκίνο ανταλλάσσονται περισσότερα από € 520 δισεκατομμύρια σε αγαθά και υπηρεσίες το 2015. Μια βρετανική αποχώρηση από την ένωση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, και θα μπορούσε να αμβλύνει τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος ή δύο. Για εξαγωγικό προσανατολισμό της Κίνας, η οποία αντιμετωπίζει ήδη μια οικονομική επιβράδυνση, ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελέσει πρόκληση.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο, οι ηγέτες της Κίνας έχουν απλώς αμηχανία από το δημοψήφισμα Brexit. Το βρίσκουν δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ο David Cameron είναι έτοιμος για να παίξει τόσο πολύ σε μια απρόβλεπτη, και πιθανότατα μη αναστρέψιμη, δημοψήφισμα. Η πάντα ρεαλιστική κινεζική ηγεσία είναι επίσης σοκαρισμένος, σύμφωνα με την Κίνα ειδικός Κέρι Μπράουν, ότι η Βρετανία μπορεί να επιλέξει να γυρίσει την πλάτη του στα οικονομικά και πολιτικά οφέλη ότι ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο, όπως οι προσφορές της ΕΕ, πάνω από αφηρημένα ιδεώδη της απόλυτης κυριαρχίας.
Εν ολίγοις, ένα Brexit θα ήταν καταστροφή για την Κίνα, με σημαντικές στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, όπως το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ένταξη στην ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου πλησιάζει, οι ηγέτες της Κίνας κρατώντας την αναπνοή τους. Και με καλό λόγο? το διακύβευμα για το Πεκίνο είναι πραγματικά υψηλή.
Ιβάν Lidarev είναι υποψήφιος διδάκτορας στο King College του Λονδίνου και ένας σύμβουλος στο Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας. Έρευνα του Ιβάν, που δημοσιεύθηκε στο Diplomat , η Κίνα Σύντομη και την Ευρασία κριτική, μεταξύ άλλων δημοσιεύσεων, εστιάζει στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια της Ασίας.Όλες οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι το δικό του.



Ivan Lidarev

No doubt, the United States stands to lose a great deal from a Brexit. In recent months, countless commentators, as well as the Obama administration, haveemphatically made this point. But few analysts have noted that the same holds true for China. Britain’s departure from the EU would be a costly economic and political blow to China, which worries Beijing. Thus, China has quietly but firmly opposed a Brexit, a message which President Xi Jinping personally delivered during his October 2015 visit to the UK. During the visit, in an unprecedented break with its official policy of noninterference in other countries’ domestic affairs, Beijing also issued a statement declaring that “China hopes to see a prosperous Europe and a united EU.” The message is clear.
But why is China so deeply concerned by the prospect of Brexit? To answer this question, it is crucial to understand why China puts such great importance on its relations with the UK. There are three reasons.
First and foremost, Beijing hopes to use its increasingly close relationship with Britain to influence the EU’s China policy. Faced with pressure from the United States and Japan in Asia, China has increasingly turned toward the EU to pursue economic opportunities, a turn that has been one of the chief drivers behind Beijing’s One Belt, One Road strategy. Against this background, China has cultivated an increasingly close political and economic relationship with Britain, with the hopes of building up the UK as its chief partner and advocate within the EU. China’s leadership has made special efforts to woo the UK’s ruling Conservative Party, which is staunchly protrade, especially Chancellor of the Exchequer George Osborne, a potential successor to Prime Minister David Cameron.
This strategy has already begun to bear fruit on two key issues. In spite of serious domestic and international opposition, the British government has lobbied the EU to grant China Market Economy Status, which would allow Beijing to reduce the serious threat of having antidumping duties imposed on Chinese goods. London has also publicly advocated a multibillion-dollar EU-China free-trade deal, which Beijing sees as a unique opportunity to greatly expand its gigantic trade and investment relationship with Europe. From China’s perspective,an added benefit of such a free-trade deal, would be to make the U.S.-backed transatlantic trade and investment partnership more difficult. A UK vote to leave the union would deliver a severe blow to Beijing’s plans of influencing the EU with Britain’s help. It would also weaken the EU as a potential economic and political partner for China.
Second, Britain gives China vital access to the gigantic but hard-to-penetrate European market. Many Chinese companies have invested in the relatively liberal British economy as a stepping stone to penetrating the heavily regulated EU market of more than 500 million potential customers. Such strategic investment has become even more relevant in recent years, as Chinese companies have begun to move up the value chain, particularly in services, and have faced restrictions on investing in other major economies, such as the United States, on security and technology-transfer grounds. Naturally, a Brexit would sever China’s access to the EU market through Britain. Wang Jianlin, the founder of the multibillion-dollar real estate and entertainment group Dalian Wanda, and a major Chinese investor in Britain, warns that “Brexit would not be a smart choice for the UK, as it would create more obstacles and challenges for investors.” Even more ominously, he predicts that in case of Brexit “many Chinese companies would consider moving their European headquarters to other countries.” According to insiders, Chinese companies have already put on hold business deals in the UK and are nervously awaiting the outcome of the referendum.
Third, London occupies a crucial place in China’s strategy for internationalizing the yuan. As the world’s leading financial hub, situated inside the EU and in a time zone that covers the East Asian, European and American markets, London provides the perfect springboard for promoting the yuan outside of Asia. Here it is critical to understand that the internationalization of the yuan is a key goal for China’s government. It would allow Beijing to issue debt in yuan, generate finance-driven growth, wean itself off its dependence on foreign currencies and prove that the yuan is a stable, free-floating currency with which other countries can settle their transactions with China. More fundamentally, the internationalization of the yuan would enable China to become one of the shapers of world finance and a true great power, because as Nobel Prize–winning economist Robert Mundell once noted, “great powers have great currencies.” Hence, the choice of London as the center of the yuan internationalization strategy is of such importance to China.
The first signs that this strategy is working are already visible. After witnessing consistent increases in yuan transactions in recent years, London has now become the second-largest center for yuan trading after Hong Kong, while Beijing’s currency marketplace system, a subsidiary of the China’s Central Bank, just announced that it plans to open a branch in London. If Britain leaves the EU, it is uncertain whether London would remain a good vehicle for China’s international yuan ambitions and its related plans to play a greater role in the world of high finance. In particular, London’s key role as the financial services center of Europe that offers “passporting,” which allows any UK-based (and regulated) financial firm to operate and open branches in all EU members without further registration, would suffer a huge blow.
Beyond these larger, strategic reasons, China is also concerned with the immediate effects a Brexit would have on the EU, its largest trading partner, with which Beijing exchanged more than 520 billion euros in goods and services in 2015. A British departure from the union would have a serious impact on the EU and the world economy, and might dampen the global growth outlook for the next year or two. For export-oriented China, which already faces an economic slowdown, such a scenario would pose a challenge.
On a more personal level, China’s leaders are simply baffled by the Brexit referendum. They find it difficult to understand how David Cameron is ready to gamble so much on an unpredictable, and most likely irreversible, referendum. The always pragmatic Chinese leadership is also shocked, according to China expert Kerry Brown, that Britain might choose to turn its back on the economic and political benefits that a great international network like the EU offers, over abstract ideals of absolute sovereignty.
In sum, a Brexit would be a disaster for China, with substantial strategic and economic consequences. Hence, as Britain’s referendum on EU membership, scheduled for June 23, approaches, China’s leaders are holding their breath. And with good reason; the stakes for Beijing are indeed high.
Ivan Lidarev is a PhD student at King’s College London and an advisor at Bulgaria’s National Assembly. Ivan’s research, published in the Diplomat, China Brief and Eurasia Review, among other publications, focuses on the international relations and security of Asia. All opinions expressed in this article are his own.

http://nationalinterest.org/feature/3-reasons-china-fears-brexit-16631

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger