Να «εγγυηθεί» ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, προκαλούν το Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον οι πολιτικοί επικεφαλής της εκστρατείας Leave, υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ, με επιστολή τους μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης. 

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, οι δύο Συντηρητικοί πολιτικοί σχολιάζουν στην επιστολή προς την Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο ισχυρισμός της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πως η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα βέτο έναντι της τουρκικής ένταξης είναι «προφανώς ψευδεπίγραφος», δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να στηρίξει την πορεία ένταξης της Άγκυρας. 

Η επιστολή έρχεται ενώ ακόμα μία δημοσκόπηση, της εταιρείας Ipsos MORI για τη λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard, φέρνει μπροστά την πρόθεση ψήφου υπέρ του Brexit, με 53% έναντι 47%. Είναι η πρώτη φορά που η έξοδος από την ΕΕ προηγείται στη συγκεκριμένη μηνιαία τηλεφωνική δημοσκόπηση. 

Όπως προκύπτει, το μεταναστευτικό είναι πλέον το κύριο ζήτημα για τους περισσότερους ψηφοφόρους (33%), με την οικονομία να έχει περάσει σε δεύτερη θέση (28%). Σημαντικό είναι επίσης ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη για το τι θα ψηφίσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Καλώντας τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το βρετανικό βέτο κατά της τουρκικής ένταξης, καθώς και ότι δεν θα επιτρέψει την άρση της υποχρέωσης βίζας για Τούρκους πολίτες, οι κ. Τζόνσον και Γκόουβ τονίζουν: «Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει αυτή την εγγύηση, οι πολίτες θα καταλήξουν στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα κοινά σύνορα με την Τουρκία είναι να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και να ανακτήσουν τον έλεγχο στις 23 Ιουνίου».

 Η επιστολή ερμηνεύεται ως προσπάθεια η δημόσια συζήτηση ενόψει του δημοψηφίσματος να επικεντρωθεί στην ενδοκοινοτική μετανάστευση, θέμα που για τους περισσότερους ψηφοφόρους αποτελεί το κριτήριο για να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Το θέμα προβληματίζει έντονα την παράταξη υπέρ της παραμονής, σε βαθμό που την Τετάρτη η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δήλωσε στο BBC ότι ακόμα και σε περίπτωση παραμονής στην ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση του καθεστώτος της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων εντός της Ένωσης. Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν κάνει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και στελέχη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι αναγνωρίζονται οι ανησυχίες των Βρετανών πολιτών. Εν τω μεταξύ, με άρθρο τους στην Telegraph δύο πρώην Υπουργοί Οικονομικών, οι λόρδοι Λάμοντ και Λώσον, καθώς και δύο πρώην ηγέτες των Συντηρητικών, ο Μάικλ Χάουαρντ και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για «ψευδείς προγνώσεις» σε μια απόπειρα κατατρομοκράτησης του κόσμου ώστε να ταχθεί κατά του Brexit. Αφορμή για το νέο γύρο αντιπαράθεσης στους κόλπους των Συντηρητικών στάθηκε η προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν την Τετάρτη ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργούσε μία τρύπα 30 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά, η οποία θα έπρεπε να καλυφθεί από έναν έκτακτο προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

 Στην άμεση αντίδρασή της η εκστρατεία Leave υπέρ της εξόδου της ΕΕ έκανε λόγο για «υστερικές προφητείες καταστροφής», ενώ μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης 65 βουλευτές των Συντηρητικών είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων έναν τέτοιο προϋπολογισμό. Στο άρθρο τους τα τέσσερα στελέχη των Συντηρητικών κατηγορούν τον κ. Όσμπορν για «γελοίο εκφοβισμό λόγω απόγνωσης». Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Κάμερον, που επισκέπτεται σήμερα το Γιβραλτάρ, σχολίασε ότι δεν μπορούν να αγνοούνται οι προβλέψεις ανεξάρτητων ειδικών την ώρα που περισσότεροι επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί φορείς της χώρας προειδοποιούν για τους οικονομικούς κινδύνους μίας εξόδου από την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, με το κύριο άρθρο τους οι Financial Times παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Δεν είναι ώρα να επαναστραφούμε προς μία Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε να συνεισφέρουμε σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, πιο ασφαλή. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», γράφει η εφημερίδα.

 Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger