Τους διαλόγους που είχαν οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία δημοσίευσε η ιστοσελίδα Bellingcat.

Η ιστοσελίδα μετέφρασε τα μηνύματα αυτά ανταλλάσσονταν μέσω της εφαρμογής WhatsApp από τα τουρκικά στα αγγλικά. Μάλιστα τα ίδια μηνύματα καταγράφηκαν σε βίντεο από άγνωστο άνδρα που φαίνεται να τα διαβάζει μπροστά στην κάμερα, ενώ υπάρχουν και ως φωτογραφίες που τις κατείχε και τις παρέδωσε στην ιστοσελίδα ο δημοσιογράφος Σελαντίν Γκιοθντάϊ.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί σύμφωνα με την ιστοσελίδα, που αντάλλασσαν μηνύματα φέρεται να ανήκουν στον στρατό ξηράς της Τουρκίας. Στις συνομιλίες δίνουν οδηγίες που αφορούν μονάχα σε επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη και στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Σαγγάριο, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς έχει επικοινωνία με την Άγκυρα, όπου βρισκόταν η έδρα των πραξικοπηματιών.

Την συνομιλία δημιούργησε ο ταγματάρχης Μουράτ Σελεμπίογλου που της έδωσε το όνομα «Yurtta sulh» (ειρήνη στην χώρα), μια φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1931.

Όπως αποκαλύπτεται, οι συνομιλίες των στρατιωτικών ήταν χαώδεις, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν η… κίνηση στους δρόμους των πόλεων. Προτάσεις για επιθέσεις από αέρος εμφανίζονταν παντού στη συνομιλία.

Το πρωί της 16ης Ιουλίου οι πραξικοπηματίες συνειδητοποιούν ότι απέτυχαν. «Να διαφύγουμε;», ρωτά ένας συνταγματάρχης. «Δική σας η απόφαση. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Όμως έχουμε εγκαταλείψει τις θέσεις μας. Κλείνω την συνομιλία, διαγράψτε τη συνομιλία αν θέλετε», ήταν η απάντηση που του δόθηκε.

Οι διάλογοι στα Αγγλικά εδώ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger