Με τον όρο Μαθησιακές Δυσκολίες αναφερόμαστε σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικής ικανότητας.

Γύρω από τις Μαθησιακές Δυσκολίες όμως υπάρχουν και κάποιοι μύθοι που ακολουθούν τα παιδιά και που δεν ισχύουν. Ποιοι είναι αυτοί:


Μύθος 1: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.



Πραγματικότητα: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν τουλάχιστον «φυσιολογικό» δείκτη νοημοσύνης. Ενώ σε κάποια από τα παιδιά αυτά ο δείκτης νοημοσύνης τους είναι υψηλός. Το κατώτερο επίπεδο νοημοσύνης, πάντως, των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι το κατώτερο όριο του «φυσιολογικού».



Μύθος 2: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι απλά τεμπέληδες.


Πραγματικότητα: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες πολλές φορές δείχνουν την εικόνα του μαθητή που βαριέται, εικόνα φυσικά που είναι ανακριβής. Απλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν μία εργασία. Επίσης, τις περισσότερες φορές στην προσπάθειά τους να αποφύγουν άλλη μία αποτυχία, αποφεύγουν να εμπλακούν σε ακαδημαϊκές εργασίες.



Μύθος 3: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες ξεπερνιούνται με το πέρασμα του χρόνου.



Πραγματικότητα: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια δια βίου συνθήκη. Η ένταση των συμπτωμάτων τους είναι διαφορετική σε κάθε ηλικία του παιδιού, το συνοδεύουν όμως για όλη του τη ζωή.

Μύθος 4: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες θεραπεύονται.



Πραγματικότητα: Όπως αναφέρεται και πιο πάνω οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια συνθήκη μόνιμη και διαρκής. Με την κατάλληλη εκπαίδευση οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ανταποκρίνονται πιο θετικά απέναντι στη μάθηση. Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τις Μαθησιακές Δυσκολίες.



Μύθος 5: Οι μαθητές με μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο στα σχολικά μαθήματα.



Πραγματικότητα: Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες αντιμετωπίζουν κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. Η αιτία αυτών των προβλημάτων είναι είτε η επαναλαμβανόμενη αποτυχία στα σχολικά μαθήματα είτε προβλήματα σε γνωστικές λειτουργίες.



Μύθος 6: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες δεν μπορούν να μάθουν




Πραγματικότητα: Οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες όχι μόνο μπορούν να μάθουν, αλλά και να προχωρήσουν σε ακαδημαϊκές σπουδές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εκπαιδευτούν σωστά ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Μύθος 7: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες οφείλονται σε ανεπαρκή διδασκαλία.




Πραγματικότητα: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μία εκ γενετής συνθήκη για τον άνθρωπο. Γεννιέται μ’ αυτές, δεν τις αποκτά από την κακή διδασκαλία. Η σωστή, κατάλληλη και προσαρμοσμένη διδασκαλία, όμως, μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.




Μύθος 8: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν αποτελούν ειδική εκπαιδευτική ανάγκη.



Πραγματικότητα: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν είναι δημιούργημα των επιστημών. Τελευταίες έρευνες έδειξαν νευρολογικής φύσεως διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.





ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger