Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο τουριστικός τομέας στη Κέρκυρα, ο οποίος αποφέρει σε ετήσια βάση στην οικονομία του νησιού πάνω από 500 εκατ. ευρώ ως άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αιτία για την πιθανή, πλέον, αυτή δυσμενή εξέλιξη αποτελεί η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών σε διάφορα σημεία ακόμη και τουριστικού ενδιαφέροντος στο νησί των Φαιάκων λόγω του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ από τους κατοίκους του Τεμπλονίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες λειτουργίας του και ισχυρίζονται ότι πλέον ο χώρος εναπόθεσης έχει κορεσθεί. Η κατάσταση για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, που δέχονται τα παράπονα των τουριστών, έχει φθάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται πλέον σε νομικές ενέργειες και αποστολή εξωδίκων.





Η Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας κάνει λόγο «για 20ήμερη ομηρία της τουριστικής Κέρκυρας». Ο πρόεδρος της Ενωσης, Παναγιώτης Μπράμος, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι η «υγεία των επισκεπτών και των κατοίκων κινδυνεύει». Επίσης τονίζει ότι «η καταστροφή είναι μεγάλη και ανεπανόρθωτη καθώς τα ξενοδοχεία δεν έχουν χώρους ή ψυγεία, διότι όλα γέμισαν με τα απορρίμματα». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι «τουρίστες μας παραπονιούνται, ακυρώνουν και αναμεταδίδουν χιλιάδες φωτογραφίες από κάθε γωνιά του νησιού». Η Ενωση διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κάτοικοι της περιοχής Τεμπλονίου, όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, η Δικαιοσύνη και η επίσημη Πολιτεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν και ζητεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος να πιέσει τα υπουργεία Τουρισμού, Εσωτερικών, Υγείας και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να δοθεί σήμερα λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των φορέων των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Κέρκυρας, των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των εμπόρων του νησιού, καθώς και των ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών και της μαρίνας στα Γουβιά. Οπως υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι παραπάνω φορείς, «εν μέσω της τουριστικής περιόδου ουδείς έχει το δικαίωμα από όποια θέση ευθύνης κατέχει να διαπομπεύει την Κέρκυρα και την εικόνα της κατά αυτόν τον τρόπο διεθνώς και να θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Το ζήτημα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς πέραν των Ελλήνων ξενοδόχων παράπονα δέχονται και οι ξένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί μέσω των οποίων έκαναν τις κρατήσεις οι τουρίστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στην Κέρκυρα άγγιξε το 1,1 εκατ. Αλλά και φέτος η τουριστική σεζόν για το νησί που δεν είχε προβλήματα σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είχε θετικό ξεκίνημα. Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στην Κέρκυρα για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου αυξήθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι φθάνοντας τις 173.465. Τώρα, βέβαια, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τίθεται υπό αμφισβήτηση η διατήρηση της θετικής πορείας του τουρισμού για το υπόλοιπο της σεζόν με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο εσόδων και θέσεων εργασίας για το νησί.
/>

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας επισημαίνει πως «η εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση των απορριμμάτων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής αποτελούν πηγές ρύπανσης με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία λόγω του αναπτυσσόμενου μολυσματικού φορτίου, ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης πιθανών φορέων μολυσματικών παραγόντων είναι πλέον ορατός». Κατά τον σύλλογο, η αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη, παράλληλα, με την ταχεία λήψη μέτρων για την ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείρισή τους. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποιεί ότι, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, επιφυλάσσεται για περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.



ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger